Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kazakistan’da Ulusal Güvenlik Komitesi’nin eski başkanı ‘vatana ihanet’ iddiasıyla gözaltına alındı

Kazakistan’da Ulusal Güvenlik Komitesi’nin eski başkanı 'vatana ihanet' iddiasıyla gözaltına alındı


Eski Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov’un ‘devlete ihanet’ iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

Yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan, sonraysa şiddet olaylarına dönüşen protestoları yerel güçlerin bastırmaya çalıştığı Kazakistan’da Ulusal Güvenlik Komitesi’nin eski başkanı Kerim Masimov, ‘vatana ihanet’ suçlaması ile gözaltına alındı.

 

Sputnik haber ajansı’nın Kazakistan servisi, Almatı kentinde yaşanan şiddet olaylarını takiben iki gün önce görevden alınan eski Ulusal Güvenlik Komitesi başkanı Masimov’un ‘vatana ihanet’ iddiası ile gözaltına alındığını yazdı.

 

Masimov ile berabar başkalarının da aynı şüphe ile gözaltına alındıkları belirtiliyor, ancak bu kişilerin kim olduklarına dair bir açıklama yapılmış değil. Masimov, Kazakistan’ın eski lideri Nursultan Nazarbayev’in döneminde iki defa başbakanlık görevinde de bulunmuştu.

 

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev, 6 Ocak’taki kararı ile Masimov’u görevden almasından sonra Ermek Sagimbayev’i yeni Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı olarak atamıştı.

 

Nazarbayev ülkeyi terk etmedi, vatandaşlara Devlet Başkanı Tokayev’i desteklemeleri çağrısını yaptı

 

Kazakistan’ın eski devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’in iddiaların aksine ülkeyi terk etmediği belirtildi. Nazarbayev’in sözcüsü Aydos Ukibay bir Twitter açıklamasında, Nazarbayev’in hâlâ başkent Nursultan’da bulunduğunu söyledi.

 

Ukibay ayrıca, Nazarbayev’in ülkenin vatandaşlarına, ‘sorunların üstesinden gelinmesi ve Kazakistan’ın bütünlüğünün korunması adına Devlet Başkanı Tokayev’in etrafında toplanması ve onu desteklemesi’ çağrısı yaptığını yazdı.

 

4 bin 404 kişi gözaltına alındı, içlerinde yabancı ülkelerin vatandaşları da var

 

Kazakistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, ülkedeki şiddet olayları sırasında şimdiye dek 4 bin 404 kişinin gözaltına alındığı açıklamasını yaptı. Kazak güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonlar sırasında gözaltına alınan bu kişiler içinde yabancı ülkelerin vatandaşlarının da bulunduğu kaydedildi. Söz konusu kişilerin hangi ülkelerin vatandaşları olduğuysa belirtilmedi.

 

Kazakistan’da 10 Ocak, ulusal yas günü ilan edildi

 

Kazakistan’daki şiddet olayları sırasında çok sayıda kayıp verilmesi nedeniyle, Devlet Başkanı Tokayev’in 10 Ocak’ı ülke genelinde yas günü ilan ettiği belirtildi. Tokayev’in sözcüsü Berik Uali, “Ülkenin pek çok bölgesinde yaşanan trajik olaylar sonucunda çok sayıda insan kaybı olması sebebiyle, Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev 10 Ocak’ı ulusal yas günü ilan etme kararı aldı” dedi.

 

Tokayev, yeni başbakan adayını 11 Ocak’ta açıklayacak

 

Devlet Başkanı Tokayev’in, yeni başbakan adayını 11 Ocak’ta açıklayacağı belirtildi. Kazakistan’da hükümet, ülkedeki akaryakıt fiyatı protestoları nedeniyle 5 Ocak’ta Tokayev tarafından görevden alınmıştı. Daha önce başbakan yardımcısı olan Alihan Smailov’u da geçici olarak başbakanvekili olarak atamıştı.

 

Tokayev’in 11 Ocak’ta parlamentonun alt kanadı mecliste bir konuşma yapması bekleniyordu.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version