Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kazakistan’da olağanüstü hal ilan edildi: Ülkede internet erişimi kesildi

Kazakistan'da olağanüstü hal ilan edildi: Ülkede internet erişimi kesildi



Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümeti görevden aldı ve ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Yerel basına göre Aktau kentinde sokağa çıkan 10 binden fazla kişi Tokayev’in de istifasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu NATO benzeri bir örgüt olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün devlet başkanlarına, “terör tehdidine karşı yardım etmeleri için talep gönderdiğini” duyurdu.

OHAL’e karşın Almatı’da göstericiler belediye binası ve havalimanını bastı.

Ülkenin en büyük kenti ve eski başkent Almatı’da sopalar ve demir çubuklar taşıyan kalabalık bir grup, belediye başkanının ofisine girdi.

Protestocular Almatı’daki uluslararası havalimanın da kontrolünü ele geçirdi.

Kuveytli havayolu şirketi Jazeera Airways de Almatı’ya uçuşlarını durdurduğunu duyurdu.

Rus ajansı RIA’nın aktardığına göre Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde sekiz emniyet mensubunun öldürüldüğünü, 317’sinin de yaralandığını açıkladı.

Salı gününden bu yana ise ülke çapında internet erişimi sekteye uğradı. İnternet izleme grubu NetBlocks, ülkenin “ulusal çapta bir internet kesintisinin ortasında” olduğunu bildirdi.

Almatı’da devam eden gösterilerde şehrin emniyet müdürü Kanat Taimerdenov, “radikal grupların 500 sivile saldırdığını ve yüzlerce işyerinin yağmalandığını” aktardı.

ABD yönetimi itidal çağrısı yaparken, Rusya’nın “Protestoların arkasında ABD var” iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Ukrayna’da sürgünde bulunan Kazak muhalif lider Muhtar Ablyazov, protestoları koordine etmek için Kiev’de bir merkez kurduğunu belirtti ve sokağa çıkan Kazakların kendisiyle iletişime geçmesi için iki telefon numarası yayınladı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev son gelişmeler sonrası yaptığı açıklamada, göstericilere müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Televizyondan halka hitap eden Tokayev, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı’nı da eski lider Nursultan Nazarbayev’den devralacağını açıkladı. (BBC Türkçe)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version