Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Karantina süresini değerlendiren Prof. Dr. Saltık: Kararlarda politik sebepler, ekonomik kaygılar var

Karantina süresini değerlendiren Prof. Dr. Saltık: Kararlarda politik sebepler, ekonomik kaygılar var


Omicron varyantının etkisiyle günlük vaka sayısı Türkiye’de yetmiş binlere yaklaştı. Bilim kurulu toplantısı sonrası yeni tedbirler almadıklarını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karantina süresini yedi güne düşürdüklerini açıkladı. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, karantina sürecinin 7 güne indirilmesini “akla politik sebepleri, ekonomik kaygıları getiriyor. Türkiye’de son üç haftadır iyileşenlerin üç katı yeni olgu var. Hasta sayısı artıyor. İktidar bundan ürküyor” ifadelerini kullandı.

    

    Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık

YOĞUM BAKINLARDA DOLACAK

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan Prof. Dr. Ahmet Saltık şunları vurguladı:  

“İki varyant dolaşıyor. Omicron varyantı, Delta ile karşılaştırıldığında 70 kat daha bulaştırıcı. Omicron varyantı da beklenmedik mutasyonlarla farklı karakterler kazanabilir ve yeni bir varyant olarak önümüze çıkabilir. Bu da daha ağır bir tabloya neden olabilir. Hızlı hasta artışı olduğu için yoğun bakımlar da dolacak. Bu da sağlık kuruluşları için büyük risk. Bulaş sağlıkçılarda da artar ve hizmet dışı kalırlarsa sorun büyür” uyarısında bulundu.

‘POLİTİK SEBEP VE EKONOMİK KAYGILAR’

Fransa, İtalya ve İngiltere’de günlük 150 binlerin üzerinde vaka sayısının olduğunu, ABD’de ise bu sayının bir milyon sınırını aştığını dile getiren Saltık, “Karantina sürelerinin yedi güne indirildiği duyuruldu ama bu kararın gerekçesi ortaya konmadı. Bu da akla politik sebepleri, ekonomik kaygıları getiriyor. Türkiye’de son üç haftadır iyileşenlerin üç katı yeni olgu var. Hasta sayısı artıyor. İktidar bundan ürküyor. Bir gerekçe de insanlar pozitif çıktıklarında karantinada kalacakları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Belki bu nedenle karantina süresi bir haftaya indirildi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye başta ölü aşı (inaktif) ile değil, mRNA teknolojili BioNTech ile aşılamaya başlamalıydı diyen Prof. Dr. Saltık, “Bugün beş doz aşıdan söz etmezdik. Üçüncü aşı diyecektik. Türkiye’de üç aşı olanların toplam sayısı 20 milyon. Gerçek anlamda toplum bağışıklığı henüz dörtte bir düzeyinde. Herkesin ‘Böyle salgın yönetimi olmaz’ demesi gerekiyor” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version