Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İzmir’de medikal malzeme yok, kalp ameliyatları yapılamıyor

İzmir’de medikal malzeme yok, kalp ameliyatları yapılamıyor


Kurdaki artış ile birlikte ülkede yaşanan ekonomik krizin boyutu da giderek büyüyor. Bu durum medikal malzeme ithalatını da sıkıntıya soktu. Medikal mazlemeciler ise fiyat değişikliği nedeniyle ürün satmıyor.  Gelinen noktada İzmir’de devlet hastanelerinde medikal malzeme yokluğundan dolayı ameliyatların yapılamaz hale geldiği iddia edildi.
KALP DAMAR AMELİYATLARI DURMA NOKTASINDA
Duvar’ın aktardığına göre Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz, özellikle son süreçte hastanelerden bu konuda çok fazla geri dönüş olduğunu belirterek, hem ameliyatların ertelendiği hem de bazı ameliyatların durduğu yönünde bilgilerin geldiğini söyledi. Batmaz, “Kalp damar, ortopedi gibi ameliyatların maalesef durma seviyesine geldiği yönünde bilgiler geliyor” dedi.

Ekonomik krizin derinleşmesi yanı sıra sağlıkta dönüşüm projesinin de bu konudaki etkisine dikkat çeken Batmaz, “Maalesef kamu hizmetinin bitirilmeye başlandığı, parası olanın sağlığa ulaştığı parası olmayanın ulaşamadığı bir durum söz konusu” diye konuştu.
MALZEME ALIMI BÜTÇESİ KUŞ KADAR
Her yıl sonunda yapılan bütçe görüşmelerinde sağlığa ayrılan bütçenin çok düşük olduğuna değinen Batmaz, “Sağlığa ayrılan bütçenin büyük bir kısmı özel hastanelere, ilaç sanayisine bir şekilde aktarılıyor. Bununla beraber hastanelere temel ekipman malzeme alınması için ayrılan bütçenin tabir yerindeyse kuş kadar kaldığı ve özellikle ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği bu süreçte sağlığa ayrılan bütçenin daha da artırılması gerektiği vurgusunu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
İzmir’deki hastanelerde malzeme konusunda birçok sıkıntı yaşandığını dile getiren Batmaz, “Sadece ameliyatların durması değil birçok hastanede eldiven, damar yolu en temel malzemelerin eksikliği var. İlacın hazırlanması sulandırılması için kullanılan sıvıların eksik olduğu gibi sorunlarla da karşılaşıyoruz” diye belirtti.

Serbest Görüş:
dPara bitti, hastanelerde malzemeleri hastalar almaya başladı
dKriz hastaneleri vurdu, ameliyat malzemeleri alımı durdu

 
‘HALK SAĞLIĞI BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’
Ertelenen ameliyatların hepsinin toplum sağlığına, halk sağlığına bir darbe niteliğinde olduğunu vurgulayan Batmaz, sağlığın ertelenebilir bir sorun olmadığını belirtti. Batmaz, “Bugün pandemiyle inanılmaz şekilde biriken kronik rahatsızlıklar, operasyonların hepsi yeni yeni yapılmaya başlanıyordu. Bu kez de malzeme sorunu yaşıyoruz. Dolar artışından dolayı medikaller malzemeleri vermek istemiyor.” dedi.
 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version