Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail: Dördüncü doz aşının omicron varyantına karşı etkisi çok az

İsrail: Dördüncü doz aşının omicron varyantına karşı etkisi çok az


İsrail’de Sheba Hastanesi geçen ay 270’den fazla sağlık çalışanına dördüncü doz aşı uygulamaya başladı, bu çerçevede 154’ü Pfizer-BioNtech aşısı ve 120 kişi Moderna aşısı vuiruldu. Bu kişilerin hepsi daha önce Pfizer-BioNtech aşısı ile üç kez aşılanmıştı. Klinik deney, her iki grubun da antikorlarında üçüncü doz aşıya göre “biraz daha yüksek” artışlar gösterdiğini buldu. Ancak artan antikorların omicron’un yayılmasını engellemediği bildirildi.
Hastanenin enfeksiyon hastalıkları birimi direktörü Dr Gili Regev-Yochay, “Artan antikor seviyelerine rağmen, dördüncü aşı virüse karşı yalnızca kısmi bir savunma sağlıyor. Önceki varyantlara karşı daha etkili olan aşılar, omicron’a karşı daha az koruma sağlıyor.” dedi.
İlk sonuçlar, İsrail’in 60 yaşın üzerindeki nüfusuna (ikisi güçlendirici) dördüncü doz aşı yapma kararı almasına ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı son haftalarda 500.000’den fazla kişinin dördüncü dozu vurulduğunu belirtiyor. Son bulguların dördüncü doz aşının tüm nüfusa tatbik edilmesi kararı alınmasını önleyebileceğini kaydediliyor.

İsrail geçen yıl nüfusunu geniş çapta aşılayan ilk ülkelerden biriydi ve geçen yaz destekleyici aşı sunan ilk ülke oldu. Yaşlı İsrailliler için dördüncü aşı kampanyasının da dünyada türünün ilk örneği olduğu belirtiliyor.
İsrail’in bu agresif aşılama çabaları, son haftalarda omicron varyantının ülkede yayılmasını durduramadı. Varyant, rekor kıran enfeksiyon seviyelerine neden oldu ve hasta sayısı önceki dalgaların altında kalsa da, giderek artan sayıda insanı hastanelere yatıyor.

Serbest Görüş:
dBulgaristan’dan koronavirüs kararı: Türkiye dahil 10 ülke kırmızı listeye alındı
dDer Standard: Halkın çığlıklarının bin odalı sarayındaki Erdoğan’a ulaşması zor
dBiden’dan Atina’ya fren: “Erdoğan’a savaş mazereti verme”

Ayrıca çok sayıda İsrailli karantinaya girdi, bu nedenle okullar ve işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri zorlaştı. Bu nedenle İsrail hükümeti ekonominin çalışmasına yardımcı olmak için zorunlu karantina süresini yedi günden beş güne kısalttı. Başbakan Naftali Bennett, “Bu karar, bir yandan halk sağlığını korumaya devam etmemizi, diğer yandan da zor olsa da ekonomiyi şu anda ayakta tutmamızı sağlayacak, böylece bu dalgayı güvenli bir şekilde atlatabiliriz” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version