Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İSKİ’nin vergi uygulamasına tüketici derneğinden tepki: Bedeli olmayan suyun KDV’si olur mu?

İSKİ’nin vergi uygulamasına tüketici derneğinden tepki: Bedeli olmayan suyun KDV’si olur mu?


İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bakım bedeli üzerinden 5 yıldır eksik yazılan KDV’lerin faturalara yansıtılarak tahsil edileceğini açıkladı. Bunun üzerine Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) genel başkanı Fuat Engin, İSKİ’nin aldığı kararı tüketiciye yönelik haksız uygulama olarak nitelendirdi. Engin, bu kararın uygulanmaması için yetkilileri sağduyuya davet etti.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 13 Ocak 2022`de yapılan açıklamaya göre Sayıştay Başkanlığı Denetim Bürosu ile İstanbul Vergi Denetim Başkanlığının inceleme raporunda 2016 ile 2020 yılları arasında bakım bedeli üzerinden alınan Katma Değer Vergi (KDV) tahakkukunun eksik yapıldığı tespit edildi. Yine aynı raporda İSKİ, 2019-2021 arasında İstanbullulara “insani su hakkı” kapsamında ücretsiz olarak verilen suya da emsal bedel üzerinden KDV hesaplanarak beyan verilmesi gerektiğini ifade etti.

Faturalara Yansıtılan KDV Farkı Hakkında Açıklama pic.twitter.com/747zm439Xs
— İSKİ Genel Müdürlüğü (@iskignmudurlugu) January 13, 2022

İSKİ, su faturalarına yansıyan KDV fark tutarından tahsil edilecek ücretin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacağını söyledi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı aynı gün yaptığı açıklamada İSKİ tarafından KDV farkı hakkında yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Basın Açıklaması (13.01.2022) pic.twitter.com/6ivU6RhAnU
— T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) January 13, 2022

BEDELİ OLMAYAN SUYUN KDV’Sİ NASIL OLUR?
İSKİ ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaları hatırlatan TÜBİDER Genel Başkanı Fuat Engin, “suya erişim hakkının Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiğini ve Türkiye`nin de imzası bulunan evrensel bir tüketici hakkı olduğunu söyledi.
“İki kurum arasında siyasi nedenlerle yapılan hesaplaşmanın bedelini tüketiciye ödetmek kabul edilemez” diyen Engin, “Bu durum 4-5 yıl önce neden tespit edilerek gereği yapılmamış, İSKİ tarafından insani su hakkı kapsamında ücretsiz verilen suyun bedeli yokken KDV’si nasıl olur? bunu biz tüketicilere anlatın da bilelim” diye konuştu.
TÜKETİCİNİN CEBİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN
Engin açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Bugün ülkemizde her türlü dolaylı vergiden birde KDV almak sosyal hukuk devletinde olacak bir uygulama değildir. Zaten yapılan fahiş zamların altında ezilen tüketicilere yeni bir yük getirmenin kimseye bir faydası yoktur.” Fuat Engin daha adil bir vergi sistemi çağrısında bulunarak “Vergi toplayacaksanız eğer kayıt dışı faaliyetlerle mücadele ederek çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi toplayın. Tüketiciler adına ve benzer durumlara neden olanlara çağrı yapıyoruz. Aranızdaki hesaplaşma her ne ise bunu tüketiciler üzerinden yapmayın aksi takdirde bunun bedelini ağır ödersiniz. Tüketicinin cebinden elinizi artık çekin.” diye konuştu.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version