Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gürcistan, Türkiye’nin başlattığı 3+3 toplantılarına katılmayacak

Gürcistan, Türkiye’nin başlattığı 3+3 toplantılarına katılmayacak


Türkiye ve İran’ın ortak girişimiyle geçen yıl başlatılan ve ilk toplantısı geçen ay Moskova’da yapılan Güney Kafkasya’da 6’lı (3+3= Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan + Türkiye, İran, Rusya) formattaki toplantılara Gürcistan kesin olarak katılmayacağını açıkladı. Toplantıların ikincisinin Ankara’da yapılması planlanıyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Önemli olan burada iyi niyet girişimlerine bazı ülkelerin karşı çıkmaması. Mesela Gürcistan’ın 3+3 toplantısına katılmasına karşı çıkan bazı Batılı ülkeler var. Bize de söylüyorlar işte Gürcistan’a fazla baskı yapmayın, Rusya’dan dolayı katılmak istemez. Bu baskıyla olmaz. Tam tersi, biz teşvik ediyoruz.”
Çavuşoğlu’nun bu açıklamasının ardından Gürcistan’ın Türkiye Büyükelçisi Giorgi Janjgava gazetecilerin sorularına cevaben “Gürcistan’ın 3+3 toplantısına kesinlikle katılmayacağını” vurguladı.

Serbest Görüş:
dGürcistanlılar Türkiye’ye akın ediyor: “Her şeyi alıyoruz”
dErdoğan’ın İmamoğlu virajını kazasız belasız atlatma ihtimali yok
dEkrem İmamoğlu görevden alınır mı? | Dünya Hali

 
3 + 3 formatı, 2021’in başında Türkiye ve İran tarafından başlatıldı. Girişim, başlangıçta Güney Kafkasya’nın tüm ülkeleri (Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan) ve üç bölgesel komşu güç (İran, Rusya, Türkiye) arasında bir işbirliği formatı oluşturmayı öngörüyordu. 3+3 çerçevesinde ilk toplantı 10 Aralık’ta Moskova’da yapıldı. Tiflis, toplantıya günler kala toplantıya katılmayacağını açıklamıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version