Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Froeign Policy: Erdoğan itiraz eden ekonomi yetkililerinin işini bitiriyor

Froeign Policy: Erdoğan itiraz eden ekonomi yetkililerinin işini bitiriyor


ABD merkezli Foreign Policy dergisi Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası’na yönelik müdahaleleriyle ilgili bir analiz yayınladı. Otokrat liderlerin Covid-19’dan istifade ederek merkez bankalarının bağımsızlığını zayıf düşürdüğünü belirten dergi, haberde örnek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterdi.

Yazıda, “Türkiye’de merkez bankasının bağımsızlığı artık yok olma tehlikesi altında bir tür” ifadesi yer aldı.

‘PANDEMİDE ERDOĞAN’IN MÜDAHALELERİ DAHA DA ARTTI’

Türkiye’de 2021’de enflasyonun rekor kırdığına ve Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybına dikkat çekilen yazıda, Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın tavsiyelerine rağmen düşük faiz politikasında ısrar ettiği hatırlatıldı.

Dergi, 20 yıllık iktidarı boyunca Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili kendisine itiraz eden neredeyse her ekonomi yetkilisinin “işini bitirdiği” değerlendirmesinde bulundu.

Pandemi sürecinde Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik müdahalelerinin daha da arttığını yazan Foreign Policy, Cumhurbaşkanı’nın faiz politikalarına katılmayan bazı Merkez Bankası yetkililerinin görevden alındığını da hatırlattı.

‘AYAKLANMA OLASILIĞI ÖNEM TAŞIYOR’

Yazıda, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de bir süre önce ülkesinin merkez bankasına zorunlu karşılık oranlarını azaltma talimatı verdiği kaydedildi. ABD’de Joe Biden yönetiminin de aynı yolu izleyebileceği belirtilen analizde, şu ifadeler kullanıldı:

“Peki Biden’ı Erdoğan ve Şi’den ayıran ne? Sonuçta demokrasiler kuralları temel alır. Biden kurumsal gücü faydalı bir araç olarak görüyor. Enflasyon, rejimden memnun olmayan vatandaşların açısından odak noktası olabilir. Fiyat artışları Kazakistan’daki gibi sokak gösterilerini tetikleyebilir. Kitlesel bir ayaklanma olasılığı, Erdoğan’ın gerileyen popülaritesi düşünüldüğünde Türkiye için özellikle önem taşıyor.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version