Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fetva veren Müftü Çınar: Elmas, pırlanta ve zümrüdü zekâttan ‘muaf’ tuttu

Fetva veren Müftü Çınar: Elmas, pırlanta ve zümrüdü zekâttan ‘muaf’ tuttu


Adana Müftüsü Hasan Çınar, sosyal medya hesabından her gün çeşitli sorulara verdiği yanıtlara bir yenisini daha ekledi. Çınar verdiği fetvada, altın ve gümüşe zekât düştüğünü kabul ederken “inci, elmas, pırlanta ve zümrüde zekât düşmediğini” iddia etti. Çınar, “Evde süs ve ziynet eşyası olarak bulunan ve ticaret için olmayan inci, pırlanta taş, yakut, mercan, zümrüt gibi süs eşyalarından zekât verilmez” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre Çınar, 20 Aralık’ta verdiği fetvada, teyemmüm aptestine işaret ederek “Yeter ki yer cinsinden olsun. Tuğla, kum, kireç, alçı, kiremit, taş ve beton gibi şeylerle teşemmüm alabilirsiniz. Ancak yağlıboya ile boyanmış duvardan teyemmüm alınmaz çünkü yağlıboya yer cinsinden değildir” ifadelerini kullandı.

26 Aralık’ta, “Kadınların kullandığı küpe, kolye, zincir ve gerdanlık gibi süs eşyaları için zekât vermek gerekir mi” sorusuna ilişkin de fetva veren Çınar, “Altın ve gümüşten yapılmış süs ve ziynet eşyaları nisaba ulaşmışsa zekâtlarını vermek farzdır” derken, inci ve pırlanta gibi eşyalara işaret ederek “Evde süs ve ziynet eşyası olarak bulunan ve ticaret için olmayan inci, pırlanta taş, yakut, mercan, zümrüt gibi süs eşyalarından zekât verilmez” değerlendirmesi yaptı.

‘ALATURKA CAİZ DEĞİL’

Elmas ve inci gibi eşyalara zekât düşmemesine ilişkin ise Çınar, bu eşyaların ticari amaçlı olmadığını belirterek “Çünkü para değil ve genelde altın, gümüş gibi tedavülde olan bir şey değil. ‘Bunlar çok değerlidir’ demek doğru olmaz çünkü zekât verilmesi için tek ölçüt değerli olmak değil. Mesela bir fabrikatörün fabrikası belki milyonlarca lira değerinde. Bu da bir zenginlik ölçütü olarak kabul edilebilir ama bizzat fabrikaya zekât düşmez. Kazancına zekat düşer” dedi.

Çınar, dün ise “Banyoda klozetin bulunması, aynı ortamda bulunan küvet veya duşa kabinde gusül aptesti yahut orada bulunan lavaboda abdest almaya engel midir” sorusunu yanıtladı. Temizliğin önemine işaret eden Çınar, “Alaturka tuvaletin bulunduğu yerde zaruret olmadıkça boy aptesti veya normal abdest almak uygun değil. Mecbur kalınca necasete dikkat ederek abdest alınabilir. Banyoda duşa kabin, klozet ve lavabonun olması durumunda ise orada abdest veya boy abdesti almak caizdir” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version