Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fatih Erbakan’dan İnönü’nün ‘limon’ kampanyasını hatırlatan seçim çağrısı

Fatih Erbakan'dan İnönü'nün 'limon' kampanyasını hatırlatan seçim çağrısı


Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bugün partisinin genel merkezinde Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ile görüştü. Görüşme sonrası Sarıgül ve Erbakan ortak açıklama yaptı.

Fatih Erbakan, sistemle ilgili olan konulardaki değişiklikler hakkında TDP ile mutabık olduklarını anlattı.

‘MUTABIK KALDIK’

“Bir bağımsız cumhurbaşkanının olması, partili bir cumhurbaşkanının olmaması, Meclisin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığının tesis edilmesi, bakanların Meclis’ten belirlenmesi, kabinede Meclis dışından atama olmaması konularında mutabık kaldık” diyen Erbakan, sözlerinin devamında, Erdal İnönü’nen SHP lideri olduğu 1980’li yıllarda kullandığı ‘limon’ benzetmesini kullandı:

‘LİMON GİBİ SIKILIP SUYUNUN ÇIKARILMASI…’

2Biz, daha önce de mevcut hükümetin yıllardan beri üç tane gelir kalemi olduğunu ifade ediyoruz. Bir tanesi borçlanma, ikinci devlet mallarının satılıp yok edilmesi, üçüncüsü de vatandaşa zamla, vergiyle yük yüklenerek vatandaşın limon gibi sıkılıp suyunun çıkarılması. Özellikle son bir haftada, yeni yılda üçüncü gelir kaleminde iktidarın yine çok önemli, ciddi adımlar attıklarını görüyoruz. Ne kadar haklı olduğumuz, yılbaşı itibariyle yaşanan zam yağmuruyla ortaya çıkmış oldu.

Bütün bu acı gerçekler karşısında iktidara buradan söylenebilecek olan; daha fazla milleti oyalamamaları, daha fazla milleti perişan etmemeleri, sıkıp limon gibi suyunu çıkarmayı artık sona erdirmeleri ve bir an evvel seçim sandığını milletin önüne getirip koymalarıdır. Bundan başka Türkiye için bir çıkış yolu şu an için görülmemektedir.”

SARIGÜL: SİVİL BİR ANAYASA YAPMAYI ALLAH KISMET ETSİN

Mustafa Sarıgül ise şunları söyledi:  

“Türkiye’de demokrasinin kurum ve kurallarıyla oturması için öncelikle seçim sisteminin değişmesi lazım. Seçim sistemi değişerek, ileri demokratik medeni ülkelerdeki baraj oranları neyse ülkemizdeki baraj oranlarının da aynı olması lazım. Yurttaşlarımızın verdiği her bir oy kıymetlidir. Bu oyların sayılmaması gerçekten demokrasi ayıbıdır. İnşallah siyasi partiler olarak görüşmelerimize devam edeceğiz. Sivil bir anayasa yapmayı Allah bizlere kısmet etsin.”

Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin 1987 Genel Seçimleri’nde “5 yıl daha bir limon gibi sıkılmaya gücünüz var mı?” sloganını kullanmıştı.  1989 yılındaki yerel seçimlere ANAP’ın iktidar olduğu siyasi tabloda giren SHP, bir kez daha “limon gibi sıkılmaya hayır” diyerek yüzde 28’lik oy oranına erişmiş, Ankara, İstanbul ve İzmir de dahil olmak üzere 39 ilde belediye başkanlığını kazanmıştı. (ANKA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version