Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enflasyon patladı, TÜİK bile ‘pes’ etti; tırmanış sürecek

Enflasyon patladı, TÜİK bile ‘pes’ etti; tırmanış sürecek


HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hiç bir temeli olmayan, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur.” tezi bir kez daha çöktü. Erdoğan’ın talimatıyla politika faizi yüzde 14’e kadar çekildi. Ancak enflasyon patladı! Türkiye’de yaşanan ekonomik yıkımı artık TÜİK bile gizleyemiyor. TÜİK’in verilerine göre aralık ayı enflasyonu yüzde 13,58 geldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 36,08’e çıktı. Bağımsız Araştırma Grubu ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 82,81! TÜİK’in açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi verileri vahametin daha büyük olduğunu gösteriyor. Buna göre ÜFE’deki artış yıllık yüzde 79,89! Bu oran, enflasyonun en iyi ihtimalle önümüzdeki 3 ayda daha da tırmanacağının işareti.

TÜİK’e göre Türkiye dünyada en yüksek enflasyona sahip 8. ülke. ENAG’a göre ise bu konuda 5. sırada yer alıyor. Bir inat uğruna politika faizleri düşürüldü. Ancak sorun şu ki ‘politika faizi’ dışındaki dışındaki bütün faizler katlandı. Yeni ekonomi modelinin sonucu; daha da fakirleşen, açlığa mahkum bir ülke oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 13,58 arttığını, yıllık bazda ise yüzde 36,08’e yükseldiğini açıkladı. Böylece yıllık enflasyon, Eylül 2002’den bu yana en üst düzeye yükseldi.

EN FAZLA ARTIŞ ULAŞIM, GIDA VE EV EŞYASINDA

Yıllık en düşük artış yüzde 8,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 53,66 ile ulaştırma, yüzde 43,80 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 40,95 ile ev eşyası oldu.

ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 82,8

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da Aralık ayı tüketici fiyat endeksi hesaplamalarını açıkladı. ENAG’a göre Aralık’ta enflasyon yüzde 19,35 oldu. Günlük fiyat değişimleriyle hesaplanan enflasyon yıllık bazda ise yüzde 82,81 olarak hesaplandı.

OCAK AYINDA ‘EKSİ’ ENFLASYON YALAN OLDU!

TÜİK’in açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi verileri vahametin daha büyük olduğunu gösteriyor. Buna göre ÜFE, 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 19,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 79,89 artış gösterdi. Bu oran, enflasyonun en iyi ihtimalle önümüzdeki 3 ayda daha da tırmanacağının işareti. Rejim temsilcilerinin ‘Ocak ayında eksi enflasyon’ beklentisi de çöp oldu.

ENFLASYONUN TEMEL SEBEBİ TL’DEKİ DEĞER KAYBI

Durum sanılandan daha vahim. Öncelikle yaşanan yıkıcı enflasyon küresel kaynaklı değil. Euro bölgesinde enflasyon yüzde 5 civarında. ABD’de enflasyon yüzde 6,8. Türkiye’de yaşanan ve artık TÜİK’in bile gizleyemediği enflasyonun temel sebebi yanlış para ve maliye politikalarıyla TL’nin inanılmaz bir hızla değer kaybetmesi. Eskiden kurdaki yükselme, zamana yayılarak fiyatlara yansıtılıyordu. Artık fiyatlar anlık güncelleniyor. Yani kur geçişkenliği de çok yüksek. Enflasyon beklentilerindeki bozulma iç talepte de artışa neden oldu. Bütün bunların sonucunda yıllık enflasyon TÜİK’e göre bile yüzde 36’yı aştı.

ÜFE’deki yıllık yüzde 80’e dayanan artış, enflasyonun önümüzdeki aylarda da artacağının habercisi.

SON ENERJİ ZAMLARI HENÜZ YANSIMADI

‘Ocak ayında eksi enflasyonun’ yalan olduğunu söylemiştik. Zira aralık enflasyonunda yeni yapılan işgücü ve enerji fiyat artışlarının etkisi henüz görülmedi. Elektrik, doğalgaz akaryakıta yapılan fahiş zamlar önümüzdeki 2-3 ay içerisinde ürün ve hizmetlere yansıyacak. 2022’nin ilk çeyreğinde enflasyonun TÜİK’in verilerine göre bile yüzde 45’i görme ihtimali var. Gerçek enflasyon yüzde 100’ü aşabilir.

ERDOĞAN: ARTIK FARKLI BİR LİGDEYİZ!

Tayyip Erdoğan, bugün ihracat rakamlarını açıklarken yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomide kabuk değiştirdiğini artık farklı bir lige çıktığını anlatıyor. Haklı! Türkiye, resmi rakamlara göre yüzde 36 olan tüketici enflasyonu ile enflasyon liginde 11. sıradan 8. sıraya çıktı. Türkiye’nin önünde Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye, Surinam, Zimbabwe ve Arjantin var. 50 milyondan fazla nüfusu olan ülkeler arasında ise birinci sırada!

İNAT SEBEP; FAKİRLİK SONUÇ!

Rejimin ne olduğu belli olmayan ekonomi politikası 84 milyon vatandaşı her geçen gün daha da fakirleştiriyor. Enflasyonun bütün dünyada yükseldiği bir ortamda, ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ inadıyla politika faizi indirildi. Sonuç; politika faizi dışındaki bütün faizler arttı. Mevduata verilen faiz oranı yüzde 25’lere, kredi faizlerinde ise oran yüzde 35’lere dayandı. Türkiye daha da fakirleşti. Asgari ücret yüzde 50 artırılarak 4 bin 250 liraya çıkarılmıştı. Söz konusu zammın yarıdan fazlası son 1 ayda gelen zamlarla gitti.

SON 1,5 YILDA EKONOMİ PROJEKSİYONİ DEFALARCA DEĞİŞTİ

Son 1,5 yılda ekonomi projeksiyonları ve hedefleri defalarca değişti. Önce dolar artmasın diye MB’nın 128 milyar doları heba edildi. Ardından faizler artırıldı. Sonra bol keseden kredi dağıtılarak büyüme hedefi kondu. Politika faizinin enflasyon rakamlarının bir tık üzerinde olacağı açıklandı. Ancak sonra ‘çekirdek’ enflasyona dönüldü. Fakat ona da uyulmadı. Çekirdek enflasyon yüzde 31.88 ancak politika faizi yüzde 14. Reel faiz eksi yüzde 17.88. Manşet enflasyona göre ise reel faiz eksi 22,08!

BU NE PERHİZ NE LAHANA TURŞUSU!

Kurun yükseldiği dönemde cari denge politikasına dönüldü. Sonra “Bizim ölçümüz nas.” dedi Erdoğan, “Benden başka bir şey beklemeyin.” ifadelerini kullandı. Ancak kur korumalı mevduat hesaplarına ‘sonsuz’ faiz verildi.

Ekonomide durum felaket ötesi. Bütün veriler ortada ancak rejim temsilcileri bütün bu rakamlara rağmen ‘toz pembe’ bir tablo çiziyor. Erdoğan, ihracat rakamlarını açıkladığı konuşmasında Türkiye’nin yeni ekonomi modelinin ne kadar başarılı olduğunu anlatıyor. İhracat artarken ithalatın da katlandığını söylemiyor!

Bir sorunun çözümü için önce ‘varlığını’ kabul etmeniz gerekiyor. Rejim göre sorun yok…

Daha önce de bir kaç kez söylemiştim; bunlar iyi günlerimiz…!!!

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version