Geçtiğimiz haftalarda dünyada önemli basın kuruluşları yönetici koltuklarını kadınlara emanet etti. Aslında bu, medyada bir süredir devam eden eğilimin görünür hale gelmesi sayılabilir. Medyada daha çok kadın sesine ihtiyaç olduğu gerçeğini hatırlatan, haberciliğin geleceği için umut verici bir gelişme.
Medya değişimi diğer sektörlere göre daha yavaş kabul eden bir sektör olarak bilinir. Çeşitlilik de medya eleştirmenlerinin dikkati çektiği başlıca eksikliktir.
Axios’un bildirdiğine göre radyocu Goli Sheikholeslami, Politico’nun CEO’su olarak göreve başladı. BBC Information’ın başına da yine deneyimli bir kadın gazeteci Deborah Turness geldi.
DEĞİŞİM GEÇTİĞİMİZ YILLARDA BAŞLADI
CBS Haber’in yöneticisi Kimberly Godwin geçtiğimiz yıl ABC News’un yeni başkanı olmuştu. Goldwin aynı zamanda önde gelen bir haber dairesini yöneten ilk siyah kadın oldu. Yine birkaç yıl önce Rashida Jones MSNBC’nin başına geçmişti. O da ana akım bir haber kanalının başına geçen ilk siyah kadın yönetici olmuştu.
2020 yılında Meredith Kopit Levien’in The New York Times Company’nin başına geçmesi büyük yankı uyandırdı. Geçtiğimiz yıl Associated Press ajansı yönetimini Daisy Veerasingham’a emanet ederken, ProPublica’nın yöneticisi de Robin Sparkman oldu.
REUTERS’IN BAŞINDA İLK KEZ BİR KADIN
Alessandra Galloni
Alessandra Galloni geçtiğimiz Nisan ayında Reuters’ın yeni genel yayın yönetmeni oldu. Bu da 170 yıllık haber ajansında ilk kez bir kadının başa geçmesi demekti.
Bu süreçte HuffPost, Vox Media ve Entertainment Weekly de haber dairelerini kadınlara emanet ettiler. Son yıllarda ABD’de pek çok haber dairesi beyaz erkek çalışanlarının yerine çoğunlukla kadın editörler işe aldı.
#MeToo hareketinin ve Black Lives Matter protestolarının habercilikteki bu yeni eğilimi tetiklediği düşünülüyor.
Bütün bu görev değişikliklerine rağmen sadece dünyada haber dairelerinde kadınlar ve azınlıklar yeterince temsil edilmiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***