Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Döviz mi, altın mı: 2021’de en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

Asgari ücret eriyor: Euro karşısında yüzde 15, dolar karşısında yüzde 13 değer kaybetti


Türkiye’de ekonomik krizin etkileri döviz kurlarına ve enflasyon oranlarına yansımaya devam ediyor. Döviz kurlarının rekor üstüne rekor kırdığı 2021 yılında yatırım araçlarının da getirisi bir hayli yüksek oldu. Peki, 2021 yılında en çok hangi yatırım aracının getirisi yüksek oldu? Faiz, altın, dolar ve euro tasarruf sahiplerine ve yatırımcılara ne kadar kazandırdı?
Enflasyonun son 19 yılın zirvesini gördüğü Türkiye’de vatandaşlar paralarını dövize ve altına yatırırken, hükümet ‘dolar endeksli mevduat hesabı’ adı altında vatandaşları Türk Lirasına yatırım yapmaya çağırdı. Ekonomist Alaattin Aktaş’ın verilerine göre, 2021 yılında mevduat hesapları yatırımcılara kaybettiren yatırım araçlarından biri oldu.
DOLAR’IN REEL GETİRİSİ YÜZDE 29’U AŞTI

Finansal yatırım araçları arasında TÜFE’den arındırılmış reel getirilere bakıldığında yatırımcılara 2021 yılında en çok dolar kazandırdı. Dolar 2021 yılında yatırımcılara yüzde 29,19’luk bir reel getiri sağladı. Bu alanda doların hemen ardından altın geldi. Çeyrek altın fiyatlarının bin 800 TL seviyelerine kadar yükseldiği Türkiye’de altının 2021’de TÜFE’den arındırılmış reel getirisi yüzde 25,43’e kadar ulaştı. Türkiye’de yatırımcılara en çok kazandıran üçüncü yatırım aracı da euro oldu. Euro’nun TÜFE’den arındırılmış reel getirisi 2021 yılında yüzde 19,99’a kadar ulaştı.

Türkiye’de 2021 yılında finansal yatırım araçları arasında en çok kaybettiren Devlet içi Borçlanma Senedi (DİBS) oldu. DİBS, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleridir. Genellikle TL cinsi ihraç edilen senetler 2021 yılında en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. DİBS’in TÜFE’den arındırılmış reel getirisi yüzde -26,37 olarak gerçekleşti. Türkiye’de 2021 yılında kaybettiren bir diğer yatırım aracı da mevduat hesapları oldu. Mevduat hesapları 2021 yılında yüzde -15,73 oranında kaybettirdi.
ZİNCİRLEME GETİRİ ENDEKSİ EN YÜKSEK ALTIN’DA
Zincirleme getiri endeksi, bir yatırım aracının bir önceki zaman birimine oranla miktar değişimini gösterir. Endeks 100 üzerinden hesaplanıyor. Ekonomist Alaattin Aktaş’ın verilerine göre, 2021 yılında zincirleme getiri endeksi en yüksek olan yatırım aracı altın oldu. Altın’ın 2021 yılındaki getiri endeksi 100 üzerinden 233’e ulaştı. Bu alanda Altın’ın hemen ardından dolar geldi. Dolar’ın zincirleme getiri endeksi 2021 yılında 213 olarak açıklandı.

Türkiye’de zincirleme getiri endeksi en düşük olan yatırım aracı DİBS oldu. DİBS’in getiri endeksi 100 üzerinden 68. 2021 yılında yatırımcılara kaybettiren araçlardan biri olan mevduat hesaplarının getiri endeksi ise 86 olarak açıklandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version