Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Deltacron varyantı’ bilim dünyasında kabul görmedi

'Deltacron varyantı' bilim dünyasında kabul görmedi


Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ortaya çıktığı iddia edilen Deltacron, bilim dünyasında kabul görmedi. Bilim insanları, sözde varyantın laboratuvardaki analiz sürecinde oluşan kontaminasyondan ibaret olduğunu düşünüyor.

Kıbrıs Cumhuriyetinde koronavirüsün Delta ve Omicron varyantlarının karışımı Deltacron adında yeni bir varyantın ortaya çıktığı yönündeki haberler bilim dünyası tarafından onaylanmadı.

‘BU GENOMLAR BÜYÜK İHTİMALLE YAPAY’

DW Türkçe‘de yer alan haberde, İsviçre Basel Üniversitesi Biyoloji Merkezinden Prof. Dr. Richard Neher, söz konusu bulgunun analiz sürecindeki kontaminasyondan (yabancı madde etkisiyle saflığını kaybetme) kaynaklandığını düşündüklerini belirterek “Bu genomlar büyük ihtimalle yapay” dedi. Virüs varyantlarıyla ilgili önde gelen uzmanlardan olan Neher, söz konusu örnekte “Delta genom dizilimleriyle bağlantılı olarak gözlemlenen Omicron mutasyonlarının tümünün tek bir DNA dizisi ile ilgili olduğunu ve kontaminasyona çok açık olduğunu” belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) Maria van Kerkhove de Twitter’dan yaptığı paylaşımda, deltacron ya da griple koronavirüs karışımı olduğu söylenen flurona, flurone gibi terimlerin virüs ve varyant kombinasyonlarıymış izlenimi yarattığını, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek bu sözcüklerin kullanılmamasını istedi. WHO yetkilisi, “Deltacron’un muhtemelen dizileme sırasında oluşan bir kontaminasyon olduğunu” kaydetti.

‘KIBRIS’TAKİ GENOMLAR REKOMBİNASYON DEĞİL’

Kıbrıs Cumhuriyeti’nden yayın yapan Sigma TV’de Kıbrıs Üniversitesinden Leontios Kostrikis ile yapılan bir röportaja dayandırılan haberlerde, Omicron ve Delta karışımı Deltacron varyantından 25 vakaya rastlandığı belirtilmişti.

Basel Üniversitesinden Prof. Dr. Richard Neher, rekombinasyonlar (genetik çeşitlenme) kaydedilebileceğini, ancak henüz bu tür varyantların büyük patlamalar şeklinde görülmediğini belirterek “Kıbrıs’taki genomların rekombinasyon olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version