Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Çin’de kulak ve burundan kan akıtan Hantavirüs’ haberi de yalan çıktı

‘Çin’de kulak ve burundan kan akıtan Hantavirüs’ haberi de yalan çıktı


Özellikle sosyal medyada birkaç gündür hızla yayılan bir haber “yeni bir virüs” korkusunu da büyüttü. İddiaya göre ABD’li muhabir Ben Harnwell, Çin’in Xi’an kentinde yeni bir virüsün ortaya çıktığını duyurdu. İddiaya göre bu virüs insanların kulak, göz ve burunlarından kan akmasına neden oluyor. Yayınlana görüntüde ise Xi’an’da toplu karantina uygulandığı ve ateşle virüse müdahale edildiği kaydedildi.

? ABD kanallarında geçen son dakika konuşmaları.
? Çin’in Xian şehrinin tamamen tecrid altına alındığı, sahra hastaneler dahil bütün acil servis işlemlerinin dolduğu ifade ediliyor.▪️Ayrıca hastaların burunları, kulakları ve gözlerinden kan geldiği iddaa ediliyor. pic.twitter.com/wYh1mz0mYt
— Mavi Türk (@Maviturkk) January 10, 2022

Ancak, özellikle yeni tip koronavirüs (Covid-19) karşıtlarının yaydığı ve ‘korku yaratan’ bu haberin yalan olduğu ortaya çıktı. ABD’de yaşayan virolog Semih Tareen, ortaya atılan her habere inanılmaması gerektiğini kaydederek, “Arkadaşlar bir kaçınız sormuş. Hep söyledik: Medya kanallarının çoğu sansasyonel manşet ve tıklama yemi peşinde. Ciddi bir durum varsa ben yazarım zaten. Bu tür manşetlere kanmayın, bu tür oyunlara gelmeyin” dedi.

‘HABER ESKİ’
“Bakın ben size işin bilimsel tarafını anlatayım kısa bir zincir ile” diyen Tareen, “Bahsi geçen “oradan buradan kan geldi” haberi klasik bir hemorrhagic fever’dir. Bir kaç virüs sebep olabiliyor. Haberlerde bahsi geçen bir Hantavirüsüdür. Çin’de Xi’an şehrinde görüldü. Bu haber eski (23 Aralık). Ama hala sosyal medyada yeni diye yayılıyor” ifadelerini kullandı.

?Bakın görselde 2021’in tüm Hantavirüs salgınları: hatta en yeni salgın benim yaşadığım eyalette görüldü. ?Yani: Hantavirüs evet kapmak iyi bir şey değil. Ama Hanta vakaları hep oluyor, burada yeni bir şey yoktur. Medyanın manşetlerine kanmayın. Bilimden şaşmayın. pic.twitter.com/fmiRXMqg6K
— Semih Tareen (@virusfantom) January 10, 2022

‘HEMEN HEMEN HER AY DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDE HANTAVİRÜS SALGINI OLUR’
Tareen şöyle devam etti: “Hantavirüsü fare vb kemirgenlerle dışkı yoluyla yayılır. Özellikle dışkının kuruyup tozunun solunmasıyla insanlara geçer. Hemen hemen her ay dünyanın farklı yerlerinde Hantavirüs salgını olur. Bakın görselde 2021’in tüm Hantavirüs salgınları: hatta en yeni salgın benim yaşadığım eyalette görüldü. Yani: Hantavirüs evet kapmak iyi bir şey değil. Ama Hanta vakaları hep oluyor, burada yeni bir şey yoktur. Medyanın manşetlerine kanmayın. Bilimden şaşmayın.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version