Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Konseyi sözcüsünden Kavala ve Demirtaş uyarısı: Türkiye’ye verilen süre doluyor

Avrupa Konseyi sözcüsünden Kavala ve Demirtaş uyarısı: Türkiye’ye verilen süre doluyor


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen dün görülen davada da iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala’nın tahliye edilmemesi üzerine gözler Türkiye hakkında ihlal sürecinin başlatılacağı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne çevrildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önünde hem Osman Kavala hem de HDP’nin cezaevinde olan eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın dosyaları bulunuyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre Avrupa Konseyi Sözcüsü Andrew Cutting, Türkiye’nin en geç 19 Ocak tarihine kadar Kavala ve Demirtaş dosyaları hakkında yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine yönelik bildirimde bulunması gerektiğini söyledi.

Andrew Cutting, “2 Aralık 2021’de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye, Kavala-Türkiye davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmeyi planladığını ve Türkiye’nin AİHM’in ilk kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini soran resmi bir bildirimde bulundu” dedi.

SON TARİH 19 OCAK

Türkiye’nin en geç 19 Ocak 2022 tarihine kadar yanıt vermesi gerektiğini belirten Cutting, “Komite, Şubat 2022’deki olağan toplantısında davanın mahkemeye gönderilip gönderilmeyeceğine karar verecektir” diye konuştu.

Cutting, “Bakanlar Komitesi, Kavala davasını AİHM’ye götürmeye karar verirse ve Türkiye’nin mahkemenin ilk kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilirse, komite hangi adımların atılacağına karar verecektir. Bu aşamada, bu adımların neler olabileceği konusunda spekülasyon yapmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Serbest Görüş:

Selahattin Demirtaş dosyasına yönelik de son durumu aktaran Cutting, “Komite bu davayı en son Aralık 2021’deki toplantısında incelemiş ve başvuranın derhal serbest bırakılmasını şiddetle istemiştir. Komite, 8-10 Mart 2022 tarihleri arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasına ilişkin bir sonraki özel toplantısında bu davayı inceleyecektir” dedi.

YAPTIRIM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK? 

Komite’nin 2 Şubat’taki toplantısında Türkiye’ye yaptırım kararını açıklaması bekleniyor.  AİHM’nin, Türkiye için sürecin başlatılması kararı vermesi durumunda, olası yaptırımlar masaya yatırılacak. Bu karar doğrultusunda yaptırım süreci başlatılacak. AİHM’nin “Türkiye, yükümlülüğünü yerine getirmemiştir” kararı vermesi durumunda Bakanlar Komitesi, uygulanacak yaptırımı tartışacak. Komite, oy hakkının veya üyeliğinin askıya alınmasından üyelikten çıkarmaya kadar uzanan yaptırımlardan birine karar verebilecek.

47 ÜLKE 35’İ “İHLAL PROSEDÜRÜNÜN” BAŞLATILMASINI ONAYLAMIŞTI

Avrupa Konseyi’nde ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılmasına yönelik yapılan oylamada, 47 ülkeden 35’i ihlal prosedürünün uygulanması lehinde oy kullandı. Türkiye ile birlikte Azerbaycan ve Macaristan aksi yönde oy kullanırken, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Sırbistan, Romanya, Arnavutluk ve Moldova çekimser kaldı. Polonya ve Bosna Hersek ise oylamaya katılmadı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version