Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı, ‘Putin’ demecinden sonra istifa etti

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı, ‘Putin’ demecinden sonra istifa etti


Almanya’da Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach, Rusya Devleti Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna ile ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından gelen tepkiler üzerine görevinden istifa etti.

Schönbach, Hindistan gezisi sırasında Putin’e ilişkin “Aslında istediği saygıdır. Tanrım, birine saygı göstermenin maliyeti düşük, hatta bedava. […] Ona gerçekten talep ettiği ve muhtemelen hak ettiği saygıyı vermek kolaydır” ifadelerini kullanmıştı. Schönbach’ın Ukrayna-Rus ilişkilerine dairse “Kırım Yarımadası gitti. Asla geri gelmeyecek – bu bir gerçek” şeklinde konuşmuştu. Schönbach,  Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme endişesinin “saçmalık” olduğunu da iddia etmişti.

Açıklamalar, sonrası Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nı, Almanya’nın Ukrayna büyükelçisi Anka Feldhusen’i çağırıp nota vermişti.

Alman Deniz Kuvvetleri’nin basın bürosu, Schönbach’ın gelişmelere ilişkin bir açıklamasını yayınladı. Açıklamada, “Alman Deniz Kuvvetleri, Ordu ve her şeyden önemlisi Almanya Federal Cumhuriyeti’ne daha fazla zarar gelmesini önlemek amacıyla, bu adımın doğru olduğunda kanaat kıldım” ifadesi yer aldı.

Federal Savunma Bakanlığı sözcüsünün Cumartesi günü yaptığı açıklamaya ise Koramiral Schönbach, istifasını Savunma Bakanı Christine Lambrecht’e iletti. Lambrecht’in, koramiralin istifasını kabul ettiği belirtildi. Federal Alman Meclisi’nin Savunma Komisyonu’nun da Schönbach’ın kararına ilişkin bilgilendirildiği kaydedildi.

DW’nin aktardığı habere göre de Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik ise, Alman koramiralin istifa kararından tatmin olmadığını söyledi. Melnik, Schönbach’ın açıklamalarının “Ukrayna kamuoyunun tamamını şoka uğrattığını” aktardı. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Melnik, ülkesi ve dünya istifa kararından memnun olsa da, söz konusu skandalın bir “hengame” yarattığını ve Almanya’nın uluslararası düzlemdeki güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açtığını söyledi.

Koramiralin Kırım’a ilişkin açıklamalarını da eleştiren Büyükelçi, Schönbach’ı Ukrayna’nın egemenliğini kibirli bir tavırla sorgulamakla da suçladı. Melnik, suçlamasında “Alman kibri ve büyüklük kuruntusu” ifadelerini kullandı.

Schönbach ne söylemişti?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tek arzusunun “göz hizasında saygı görmek” olduğunu savunan Schönbach, “Kendisine istediği ve muhtemelen hak ettiği saygıyı sunmak kolay” demişti. Rusya’nın Kırım’ı ilhakına da değinen Schönbach, “Kırım Yarımadası yitip gitti ve asla geri gelmeyecek” diye konuşmuştu. Söz konusu oturumda “Çin’e karşı Rusya’ya ihtiyaçları olduğunu” da kaydeden Schönbach, “Putin ateist ama fark etmez. Bir demokrasi olmamasına rağmen bu büyük ülkenin ikili ortak olarak yanımızda olması, Çin’i bizden uzak tutabilir” demişti. Koramiralin bu ifadeleri sarf ettiği video kaydı, sosyal medyada viral olmuştu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız?

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version