İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, çalışmak için yurt dışına göç eden doktorların sayısındaki ciddi artışı meclis gündemine taşıdı. Kendisi de bir hekim olan Sağlık Bakanı eski müsteşarlarından Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplaması için bir soru önergesi vererek, “Hekim göçünün önüne geçilmesi ve doktorların özlük haklarının iyileştirilmesi için hangi önlemleri alacaksınız?” diye sordu.
Çıray, resmi rakamlara göre son iki yılda yurt dışına göç eden doktorların sayısının 3 bini geçtiğini belirtti. Yeni tip koronavirüsü (Covid-19) doktor ve sağlık çalışanlarının büyük fedakârlıklarla cansiperane bir mücadele verdiklerini kaydeden Çıray, ciddi bir sayıya ulaşan hekim göçüne yetkili organların artık dur demesi gerektiğini vurguladı. Çıray şöyle devam etti: “2012’de sadece 59 doktor yurt dışına taşınma amacıyla başvuru yaparken 2021’in ilk 11 ayında bu sayı 1200’ü aşmış, geçtiğimiz Aralık ayı itibariyle 1400 e dayanmıştır. Diğer yandan yaklaşık 8 bin tıp öğrencisinin ise mezun olduktan sonra hayatlarını Avrupa ülkelerinde kurmak istedikleri kamuoyu araştırmaları tarafından ortaya konmaktadır. Sağlık Bakanlığı, söz konusu hekim göçünün bu denli artmasına neden olan ekonomik ve sosyal nedenleri tespit edip derhal gerekli tedbirleri almak için daha neyi bekliyor?”
AKP’Lİ BAKANIN ÇOCUĞU DA GİDİYOR
Hekim göçüne ilişkin Halk TV’ye bağlanan Çıray, burada da önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Çıray’ın iddiasına göre AKP’li tanınmış, bakanlık da yapmış bir siyasetçinin çocuğu da hekimlik yapabilmek için İngiltere’de yeterlilik sınavlarına giriyor. Çıray, şunları söyledi: “Size çok ilginç bir şey söyleyeyim: Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde bankalık yapmış, tanınmış bir kişinin çocuğu dahi şu anda İngiltere’de yeterlilik sınavlarına giriyor. İngiltere’de hekimlik yapabilmek için. Kaçış bu boyutlara ulaşmış durumda ne yazık ki.”
Serbest Görüş:
‘HEKİM GÖÇÜNÜ ENGELLEMKE İÇİN HANGİ TEDBİRLER ALMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?’
Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
-Son 5 yılda kaç tıp doktoru ve sağlık çalışanı yurtdışına göç etmiştir?
-Şu anda kalıcı şekilde yurtdışına gitmek amacıyla iyi hal başvurusunda bulunan ve değerlendirme aşamasında olan kaç doktor bulunmaktadır?
-Sağlık sektöründeki yurtdışına göç dalgasındaki dramatik artış nedeniyle doktor ve sağlık çalışanı ihtiyacı bulunmakta mıdır? Eğer öyleyle bu ihtiyaç daha çok hangi uzmanlık alanlarında görülmektedir?
-Başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarının yurtdışına göç etmelerindeki temel nedenler olan fazla mesai, uzun nöbet saatleri, düşük ücret, liyakat sorunu, şiddet vakaları, mobbing ve zorlu çalışma koşulları konularında iyileştirici ve göçü önleyici tedbirler almayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu tedbirler nelerdir?
ESKİ BAKAN ALABOYUN DA OĞLUNUN GİTTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun da kendi oğlunun AKP’de siyaset yapmasından rahatsız olduğunu belirterek, yurtdışına gittiğini söylemişti. Alaboyun, “Yeni bir nesil var. AK Parti olarak çok iyi eğitemedik. Çok iyi kaliteli insanlar da var ama gidişat nedeniyle de AK Parti’ye veya Türk siyasetine girmek istemeyen genç nesil de var. Ben, siyasetçiyim. Benim evimde siyaset konuşulur. Çocuklarım apolitik. Böyle bir şey olabilir mi? Çocuklarım politika ile ilgilenmiyor, ilgisi zayıf. Bir şeye kızınca da ‘Senin partine oy vermeyeceğim, Temel Karamollaoğlu’na oy vereceğim’ diyor oğlum. Ben, bununla da yüz yüze geldim. Niye kaçırıyor AK Parti? Kendi çocuğumdan örnek verdim. Benim çocuğum masasından Tayyip Erdoğan ile çekilmiş fotoğraflarını kaldırıyorsa AK Parti’nin ve AK Partili olarak benim de oturup düşünmemiz lazım. Nerede hata yaptık? Bu çocukları, gözden çıkaramayız. Oğlum çekti gitti, şimdi NASA’da çalışıyor. Ben, çocuğumun AK Parti Genel Merkezi’ne gidip harıl harıl oraya ne yapabilirim diye gitmesini çok arzu ederdim. Bu niye olmadı da ‘Senin partine oy vermeyeceğim baba’ konumuna geldi?” demişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***