Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yargıdan, Kırşehir Hükümet Konağı’nın TÜGVA yurduna dönüştürülmesine izin çıkmadı

Yargıdan, Kırşehir Hükümet Konağı'nın TÜGVA yurduna dönüştürülmesine izin çıkmadı


Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2017 yılında ‘depreme dayanıksız’ olduğu gerekçesiyle yıkılan Kırşehir Hükümet Konağı’nın, TÜGVA’ya devredilerek yurda dönüştürülmesini yargıya taşımıştı. Yargı, hukuka açıkça aykırılık bulunduğunu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu.

Yozgat İdare Mahkemesi, imar planında “resmi kurum alanı” fonksiyonunda bulunan alanda öğrenci yurdu yapılmasına ilişkin, Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Aşıkpaşa Mahallesi, 5435 ada, 2 parsel sayılı taşınmaza yurt yapılmasına ilişkin Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 27/05/2021 günlü, 001 sayılı işlemle verilen yapı ruhsatının iptali isteminin zımnen reddi kısmı yönünden hukuka açıkça aykırılık bulunduğu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu.

‘HÜKÜMET KONAĞI OLARAK BAŞLADI ÖĞRENCİ YURDU İNŞAATI OLARAK DEVAM ETTİ’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi:

“Kırşehir Merkez Hükümet Konağı inşaatı olarak başlanan inşaat, öğrenci yurdu inşaatı olarak devam etmektedir. Kırşehir Temsilciliğimiz’in mücadelesi ile kamuoyunun gündemine gelen inşaat su basman seviyesine geldikten sonra hiç bir bilimsel teknik gerekçesi olmadan yurt inşaatı olarak değiştirilmiştir. Öğrenci yurdu kullanımına, alanın konumu itibariyle ihtiyaç bulunmadığı Temsilciğimiz tarafından defalarca dile getirilmiştir. Bu alan Vilayet Binası yapılmak üzere seçilmiş ve plan değişikliği yapılarak Vilayet binasının inşasına uygun hale getirilmiştir. Kentin merkezinde vilayet binası inşası başlayınca, yurt olarak dönüştürülmesi kabul edilemez, mevcut alt yapı ve oluşacak ilave trafik bu yoğunluğu kaldıracak durumda değildir. Üniversite Kampüs Yerleşkesi içinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait öğrenci yurtlarının kapasitesi henüz doldurulamamışken şehir merkezinde bulunan bu inşaatın öğrenci yurdu yapılması kamu yararına aykırıdır.”

‘KAMU KAYNAKLARININ GERİCİ VAKIFLARA PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Candan, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararını aykırı olması nedeniyle Hükümet Konağı inşaatının yurda dönüştürülmesini yargıya taşıdıklarını belirterek, “Yargı da ayrıca imar planında ‘resmi kurum alanı’ fonksiyonunda bulunan alanda öğrenci yurdu yapılmasına ilişkin dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu ve haklılığımız bir kez daha gözler önüne serildi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hinterlandımızdaki illerde de mücadeleye devam ediyoruz, kamu kaynaklarının gerici vakıflara peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

‘KAZANAN KAMU YARARI OLDU’

Candan, yürütmeyi durdurma kararının hemen akabinde inşaatın durdurulması için Kırşehir Belediyesi’ne resmi yazıyla başvurduklarını belirterek, “Başvurumuz sonrasında belediye Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 102 yılında inşaatı mühürleyerek durdurdu. Görevlerini hızla yapan Kırşehir Belediyesine, süreci yakın takip eden Kırşehir temsilciliğimize teşekkür ediyoruz. Kazanan Kırşehir, kazanan kamu yararı oldu” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version