Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Volkan patlamasıyla kovanları küller altında kalan binlerce arı 50 gün hayatta kalmayı başardı

Volkan patlamasıyla kovanları küller altında kalan binlerce arı 50 gün hayatta kalmayı başardı


Kanarya Adaları’ndaki Cumbre Vieja yanardağı Eylül ayında patladıktan ve lav akıntıları salarak etrafındaki köy ve kasabaları tahrip ettikten yaklaşık 50 gün sonra, bir arıcı yanardağın eteklerinde yer alan kovanlarının durumunu görmek için geri döndüğünde şaşkınlığa düştü. Arıcının keşfettiği şey sadece diğer arıcıları şok etmekle kalmadı bilim adamlarının da ilgisini çekti: Volkanik külle kaplanmış beş kovanın içinde, hala canlı ve vızıldayan on binlerce arı vardı.
Kanarya Adaları’nda yaşayan bir arıcı olan Antonio Quesada, arıların yalnızca yanardağın sıcaklığından ve zararlı gazlarından kurtulmayı başarmakla kalmadıklarını, aynı zamanda kovandaki ballardan beslenerek açlıktan da kurtulduklarını söyledi.
Nüfusu yaklaşık 80.000 olan Kanarya adalarında, milyonlarca bal arısı barındıran kovanlara sahip 100’den fazla arıcı bulunmaktadır.

Cumbre Vieja Yanardağının püskürttüğü lavlar denize akmaya başladı.
New York Times gazetesinin bildirdiğine göre arıcı Quesada “Yüz binlerce yıldır etrafta olan bu kadar küçük bir hayvanın gösterdiği bu direnci ve hayatta kalma yeteneğini nasıl koruyabildiği inanılmaz” dedi.
Bölgede Kanarya kara arısı olarak bilinen arıların, bazen arı tutkalı olarak da bilinen reçine benzeri bir karışım olan propolisi, kendilerini kovanın içinde mühürlemek için kullandıklarını belirten Quesada, “Böylece kendilerini yanardağın gazlarından korudular. Arıların ayrıca dışarı çıkmak için daha sonra kullanabilecekleri küçük bir yol bıraktıklarından da eminim” dedi.

Maryland Üniversitesi’nden Entomoloji (Böcek bilimi) bölümünde araştırmacı olan Nathalie Steinhauer, bu davranışın, bitkilerden ve tomurcuklardan topladıkları maddelerden ürettikleri propolisi kovandaki küçük boşlukları doldururken maruz kalabildikleri yağmur suyu ve cereyanlardan korumak için kullanan bal arılarının tipik özelliği olduğunu söyledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version