Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Vatandaş dişini tedavi ettiremiyor, hekim ağrıyı kesecek ilaç bulamıyor

Vatandaş dişini tedavi ettiremiyor, hekim ağrıyı kesecek ilaç bulamıyor


Diş hekimleri koronavirüs (Covid-19) salgınının başlamasıyla filyasyon ekiplerine dahil edildi. Bu durum devlete ait diş polikliniklerinde hekim sayısını azalttı. Vatandaşların diş tedavisi ciddi derecede sekteye uğradı.

VATANDAŞIN BELİ BÜKÜLDÜ

Vatandaşlar özel sektörde diş tedavisine yönelmek zorunda kaldı. Ancak bu seferde özel polikliniklerdeki yüksek tedavi ücretleri vatandaşın belini büktü. Özel klinikler ise döviz krizi nedeniyle fiyatlara zam yapma mecbiriyetinde kaldı.

Diş tedavisinde hekimleri en çok zorlayan konu kur kaynaklı fiyat artışları oldu. Özel klinikler diş tedavisinde kullanılan ilaçları yüksek zamlarla getirtmek zorunda kaldı.

Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, yurttaşların yaşadığı randevu sorunun nedenlerini ve özel kliniklerde çalışan diş hekimlerinin ekonomik gelişmelerden ne ölçüde etkilendiğini anlattı.

YIKICI ETKİ VAR

Gelinen noktayı özetleyen Gül, “Şu an aslında halkın sağlık hakkına erişimin önündeki en önemli engel, içinde bulunduğumuz ekonomik durum gibi görünüyor. Sağlık hizmetini alan da sağlık hizmetini vermeye çalışan bizler de bu yıkıcı etkiyi iliklerimize kadar hissediyoruz” diye konuştu.

VATANDAŞ RANDEVU ALAMIYOR

Gül, “Son dönemde vatandaşlarımızdan, kamu hastanelerinden ağız ve diş sağlığıyla ilgili randevu alamadıkları yönünde yakınmalar duyuyoruz. Kamu hastanelerinde artan bu yoğunluk nedeniyle MHRS’den randevu alamadıklarını söylüyorlar” dedi.

Birgün’ün aktardığına göre Gül, “Hatta bizzat hastaneye ve ağız diş sağlığı merkezlerine giderek randevu almaya çalışıyorlar. Diş hekimleri de hem MHRS’den yazılan randevulara hem de ayaktan gelen hastalara yetişmekte zorlanıyor” ifadelerine yer verdi.

ÖZEL SEKTÖRDE DE SIKINTI VAR

Kamu hastanelerinden hizmet alamayan yurttaşlar özel kliniklere yönelse de buralarda da çok büyük sıkıntılar olduğunu açıklayan Gül, ilaç ve sarf malzeme temininde yaşanan zorluklara değindi.

Gül, “Kurdaki oynama, Türk lirasının aşırı değer kaybı ve bizim kullandığımız ürünlerin Türkiye’de üretilmiyor olması, çok büyük bir kısmının ithal olması, bizi bu anlamda çok zor durumda bırakıyor. Çünkü rutin kullandığımız ilaçlara, malzemelere neredeyse yüzde 100 oranında zam geldi.” dedi.

Serbest Görüş:

 

“Hatta son haftalarda sürekli kullandığımız, hastalarımızın tedavilerini yaparken ağrı duymalarını engellemek için kullandığımız anestezik solüsyonları dahi şu anda bulamıyoruz.” diyen Gül, “Çok ciddi zamlarla temin edebiliyoruz ya da hiç temin edemiyoruz. Çok ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyayız; en temel ihtiyaçlarımızı, en temel malzemelerimiz bile bulamıyoruz.” diye konuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version