Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ucuz ekmek kuyruğu, NYT’nin de gündeminde

Ucuz ekmek kuyruğu, NYT'nin de gündeminde


Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başlıca yayın organlarından The New York Times gazetesi, İstanbul’da yaşanan ekmek kuyruklarını haber yaptı.

Yükselen un fiyatlarına paralel olarak ekmeğin 3 buçuk liraya kadar satılması sonrası Halk Ekmek önünde oluşan kuyrukları gündemine taşıyan gazetenin bugünkü sayfasında geniş yer alan haberde, fırıncıların artan un fiyatlarına rağmen fiyat kontrolü nedeniyle faaliyet sürdüremeyecek hale geldiklerine dikkat çekildi.

“Çok sayıda Türk ekmek alamıyor, fırıncılar da üretemiyor” başlığıyla yayımlanana haberde, “Türkler, Türk Lirası dolar karşısında erirken ve maaşları artık günlük temel ihtiyaçları bile karşılamazken artan enflasyonla boğuşuyor, fiyatların yükselişini izliyor. Çok sayıda insan devletin sattığı, ucuz ekmeklerle masalarını doldurmaya çalışırken çeşitli mahallelerde ekmek kuyrukları belirmeye başladı” ifadeleri aktarıldı.

‘SIRADA BEKLEYENLER ‘BAŞLARINA BİR ŞEY GELİR KORKUSUYLA’ KONUŞMUYOR’

Gazetenin “Artan maliyetler, fiyat kontrolleri ve azalan satışlarla bunalan fırıncılar, yoksullaşmış müşterileri devlet tarafından sağlanan ucuz somun için sıraya giriyorlar.” ifadeleri dikkat çekti.

“Sırada bekleyenlerin pek çoğu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek başlarına bir iş gelmesinden korktukları için konuşmak istemedi. Konuşanlar da ismini vermedi” denilen haberde, yorumlar başladıkça atmosferin değiştiği aktarıldı. Habere göre, sıradaki bir genç kadın “İnsanlara nasıl olduklarını sormanıza gerek yok, sırayı görüyorsunuz” derken, arkasındaki bir adamın da “Sabah akşam fiyatların arttığını görüyoruz” diye ekledi.

‘TÜRKİYE’DE SORUN DAHA ACI VERİCİ’

Şubat ayından bu yana Euro ve dolar karşısında Türk lirasının yüzde 50’ye yakın değer kaybettiği Türkiye’de sorunun daha “acı verici” olduğu belirtildi. Fırıncıların şu an ekmeği kendilerine maliyetinden daha düşük bir fiyata satmak zorunda kaldığı belirtilen haberde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygun fiyatlı ekmek tedariğini artırdığı, hükümetin de fırıncılara un sağlayacağını duyurduğu aktarıldı.

Fırıncıların da iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten haberde, ekmek satışlarının düştüğü bilgisine yer verilirken, fırıncıların ekmekleri resmi olarak belirlenen miktara satmakta zorlandığını aktarıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version