Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Türkiye, Venezuela’nin yaşadıklarını yaşıyor, krize aynı tepkileri veriyor’

‘Türkiye, Venezuela’nin yaşadıklarını yaşıyor, krize aynı tepkileri veriyor’


Eski diplomat İmdat Oner, Türkiye’de asgari ücretin bir yılda 380 dolardan 274 dolara gerileceğini belirterek, “Bu hızla ilerlerse, Venezuela’daki trendi yakalar”dedi.

Bir süre Venezuela’da diplomat olarak çalışan şu anda ABD’de politik analist olan İmdat Öner, Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesini Venezuela’da yaşananlara benzetti.

Öner, Venezuela asgari ücretin 2012 yılında 470 dolar olduğunu, şu anda ise 4 dolara indiğini belirterek, “2010’larin başında bir Venezuelalı’ya 10 yıl sonra asgari ücret 4 $’a düşecek deseler, kahkahayla gülerdi.

Türkiye’de ise asgari ücret sadece bir yılda 380 dolardan 274 $’a geriledi.Bu korkunç bir düşüş. Bu hızla ilerlerse, Venezuela’daki trendi yakalar

2010’larin ortasında Venezuelalilar, Venezuela Zimbabve olur mu sorusunu birbirine soruyordu. Bugün ekonomik göstergelere baktığımızda, Venezuela Zimbabve ile aynı ekonomik koşulları tecrübe etti. Peki Türkiye’deki kriz Venezuela seviyesine gelir mi?

2010’larin başında bir Venezuelalı’ya 10 yıl sonra asgari ücret 4 $’a düşecek deseler, kahkahayla gülerdi.
2012 – 470 $
2021 – 4 $

Türkiye’de ise asgari ücret sadece bir yılda 380 dolardan 274 $’a geriledi.Bu korkunç bir düşüş. Bu hızla ilerlerse, Venezuela’daki trendi yakalar pic.twitter.com/K1S0C2BdBO

— İmdat Oner (@im_oner) December 18, 2021

 

‘KRİZİN SEBEPLERİ FARKLI, KRİZE KARŞI TUTUMLARI AYNI’

Iki ülkenin yaşadığı krizin temel sebepleri farklı. Ama krize karşı tutumları aynı. Asıl ürkütücü olan da bu zaten. Maduro, yıllarca kendisine yöneltilen eleştirilerini kulak ardı etti ve krizin varlığını ısrarla kabul etmedi. Ta ki Merkez Bankası’nda rezervler tükenene kadar.

2019’dan sonra ise ekonomide liberal adımlar atmaya başladı ve ülke şu an de facto dolarizasyona geçti. Karakas’ta lüks oteller ve kumarhaneler açıldı.Fakir daha fakir, zengin daha da zengin oldu.Erdoğan da faiz sebep, enflasyon neticedir ısrariyla aynı yöntemi izliyor. Tam çöküş.

MADURO KRİZİ DIŞ GÜÇLERE BAĞLADI

Peki Maduro desteğini nasıl sürdürdü? Tüm krizi, dış ve içeride “batının piyonu” aktörlere baglayarak.Tabanını buna inandırdı.Fakire, her ay gıda paketleri ile destek sağladı. Ama paketi alması için iktidarın yanında olması,sandığa gitmesi ve karşı protestolara katılması istendi.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 300 ZAM YAPTI

Maduro da asgari ücrete yüzde 300’lere varan zamlar verdi. Karşılıksız para basarak devalüasyonla mücadele etmeye çalıştı. Erdoğan’ın asgari ücret çıkışını, kış ayında fakire yapılacak yardım paketleri izleyecek. Tabanını dış düşmanlar söylemiyle de kandırmaya devam edecek.

Türkiye’yi de Venezuela seviyelerine getirecek olan AKP iktidarının gerçeklerden tamamen kopuk izlediği yanlış politikalar.Kriz bir kere başladı mi nerede duracağını kestirmek imkansız. Türkiye, Venezuela’nin 2014’unu yaşıyor ve nerede duracağını kimse bilmiyor (Erdoğan dahil).”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version