Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Türkiye pandemiyi en kötü idare eden OECD ülkeleri arasında”

“Türkiye pandemiyi en kötü idare eden OECD ülkeleri arasında”


Almanya merkezli Bertelsmann Vakfı  “OECD ve AB Ülkeleri Ne Kadar Dayanıklı? – COVID-19 Krizi Bağlamında Sürdürülebilir Yönetim” başlıklı bir rapor yayınladı.
“İyi organize olmuş demokrasilerin pandemiyi yönetmede daha başarılı olduğunu” ortaya koyan rapor, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ile Avrupa Birliği’nin (AB) 29 ülkesinin salgın yönetimini masaya yatırdı. İsveç, Yeni Zelanda ve Almanya listenin başında yer alırken, Polonya, Macaristan ve Meksika son sıralarda yer aldı. Türkiye ise demokrasi ve basın özgürlüğü açısından 29 ülke arasında 29. sırada yer aldı.
Raporda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de medya özgürlüğünün kapsamı pandemiden önce zaten önemli ölçüde daralmıştı. Siyasi aktörler medya ortamı üzerinde hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli bir etkiye sahipler. Hükümeti eleştiren gazeteciler tutuklanıyor, muhalif radyo ve televizyon istasyonlarına ağır cezalar veriliyor. Her iki eylem de basın özgürlüğünün önemli ihlalleridir.”

Yönetişimin dayanıklılığına bakıldığında, Türkiye 29 ülke arasında 21., refah devleti dayanıklılığı açısından ise 25. sırada yer aldı. Ekonomik dayanıklılık konusundaki genel sıralamaya Almanya, İsveç, İsviçre ve Danimarka liderlik ediyor.
Alt grup Polonya, Hırvatistan, Macaristan, Şili, Türkiye, İtalya ve Meksika’dan oluşuyor. Raporda, “Hem krizlere karşı savunmasızlıkları hem de pandemiye yönelik ekonomi siyasetleri açısından, bu ülkeler ekonomik sürdürülebilirlik açısından en büyük eksiklikleri gösteriyor” yorumu yapıldı.
Bu bağlamda Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyaslayan raporda şu gözlemler paylaşıldı: “Türkiye, Macaristan, Meksika ve Hırvatistan’da kilit demokratik kurumları zayıflatmaya yönelik çabalar kriz sırasında devam etti. Ayrıca, bu ülkelerde gazeteciler üzerindeki baskı önemli ölçüde arttı.”

Serbest Görüş:
dİngiltere de aşı kartı uygulaması başlatıyor
dOmicron varyantı: ‘Rüzgar eken’ küresel kapitalizm ‘fırtına biçmeye’ başladı

 
“Medeni ve siyasi hakların durumu, hükümetlerin koronavirüs krizini daha sıkı kısıtlamalar getirmek için kullandığı Macaristan ve Türkiye’de de kötüleşti. Bir ülkenin demokratik kültürünün kalitesinin önemli bir ölçüsü, siyasi liderliğinin uzlaşmaya varma yeteneğidir. Araştırma yaptığımız ülkelerin 10’unda siyasi kutuplaşma, ya politika oluşturma sürecinde ya da daha sonra krize müdahale önlemlerinin koordinasyonu ve uygulanmasında önemli bir engel oluşturdu.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version