Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye, Güney Kıbrıs’ın Exxon/Katar ortaklığına verdiği ruhsatları BM’de kınadı

Türkiye, Güney Kıbrıs’ın Exxon/Katar ortaklığına verdiği ruhsatları BM’de kınadı


Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Nezdindeki Daimi Temsilcisi, BM Genel Sekreteri’ne bir mektup yazarak Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölgesi olarak ilan ettiği bölgedeki iki blokta hidrokarbon kaynakları aramaları için ExxonMobil / Katar Petrolleri konsorsiyumuna ruhsat vermesini kınadı.
Yunan Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye Daimi Temsilciliği, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazdığı mektupta Güney Kıbrıs’ın ExxonMobil/Katar Petrolleri konsorsiyumuna Blok 5 ve 10’da doğal gaz arama ruhsatı vermesine ilişkin bir kınama mektubu gönderdi.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi imzalı mektupta, Güney Kıbrıs’ın Blok 10 için ruhsat vermesi “barış ve istikrarı tehlikeye atan birçok tırmandırıcı adımın bir diğer örneği” olarak nitelendirildi ve Türkiye’nin “tek taraflı eylem ve provokasyonlara” karşı KKTC’nin yasal hak ve menfaatlerini koruma niyetinde olduğu kaydedildi.

Serbest Görüş:
dDoğu Akdeniz’de sulara gömülen Mavi Vatan’ın mezar taşı da dikildi
dMavi Vatan, Doğu Akdeniz’de nasıl sulara gömüldü? | Dünya Hali
dUmarım Doğu Akdeniz’deki tüm fırsatlar heba olmadan bu iktidar değişir!

 
Sözkonusu mektupta, Blok 5 için ruhsat verilmesinin Türkiye’nin haklarını ihlal ettiği söylenerek, Türkiye’nin “kıta sahanlığı içinde herhangi bir yetkisiz hidrokarbon faaliyetine izin vermeyeceği” belirtildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version