Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye enflasyonda dünyada 11, Avrupa’da 1’inci sırada

Türkiye enflasyonda dünyada 11, Avrupa’da 1’inci sırada


Fahiş fiyat artışlarının yaşandığı Türkiye’de enflasyon konusunda tartışmalar devam ediyor. Türkiye, dünyada enflasyon oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

En yüksek enflasyon listesinde Türkiye dünyada üst sıralarda yer alıyor. Tüketici fiyatlarının (TÜFE) kasım ayında yüzde 21.31’e yükseldiği Türkiye, Avrupa’da en yüksek enflasyon oranına sahip ülke. Peki, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke hangisi? Türkiye, enflasyonda dünyada kaçıncı sırada? En yüksek enflasyon hangi ülkelerde?

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kasım ayında açıkladığı enflasyon verilerini baz alarak farklı bir hesaplama yapan Enflasyon Araştırma Grubu, Türkiye’de tüketici fiyatlarının yüzde 58.65 olduğunu iddia etti. Fahiş fiyat artışlarının yaşandığı Türkiye’de enflasyon konusunda tartışmalar devam ediyor. Türkiye, dünyada enflasyon oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

 

ENFLASYON LİGİNDE DÜNYADA 11, AVRUPA’DA ZİRVEDE

 

Dünyaca ünlü ekonomi sitesi Trading Economics’in verilerine göre, dünyada enflasyon oranının en yüksek olduğu ülke Venezuela oldu. Uzun zamandır ekonomik krizle mücadele eden Venezuela’da enflasyon oranı yüzde 1575 olarak gerçekleşti. Birçok Afrika ülkesinin yer aldığı ilk 15’te Türkiye, 11’inci sırada yer alıyor. Türkiye, kasım ayında yüzde 21.31’lik enflasyon ile dünyada 11’inci sıraya yerleşti. Dünyada enflasyon oranının en yüksek olduğu ikinci ülke ise Sudan oldu. Sudan’da eylül ayında enflasyon oranı yüzde 366 oranında gerçekleşti. Uzun yıllardır iç savaş ile mücadele eden Suriye’de ise enflasyon yüzde 139 düzeyinde. Dünyada enflasyon oranının en yüksek olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Surinam (yüzde 69.5), Zimbabve (yüzde 58.4), Arjantin (yüzde 52.1) ve İran (yüzde 39.2)

 

 

Öte yandan Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında da tüketici fiyatlarının en yüksek olduğu ülke konumunda. Avrupa’da en yakın 2’ye katlayan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ortalamasını da neredeyse 5’e katlamış durumda. AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, Türkiye’nin Avrupa’daki en yakın rakibi yüzde 9.3’lük enflasyon oranıyla Litvanya oldu. AB’nin ekonomi devi ülkesi Almanya’da ise son 30 yılın rekoru kırıldı ve enflasyon oranı yüzde 6’ya yükseldi.

 

 

POZİTİF ENFLASYONUN EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKE JAPONYA; RUANDA DEFLASYONLA MÜCADELE EDİYOR

 

Trading Economics’in verileri baz alındığında, dünyada enflasyon oranlarının en düşük olduğu ülke Ruanda oldu. Yüksek enflasyon bir ekonomi için ne kadar kötü ise oranların çok düşük olması da ekonomiyi bir o kadar olumsuz etkiliyor. Afrika ülkesi Ruanda’da, ekim ayı verilerine göre enflasyon yüzde -3.3 oranında gerçekleşti. Ruanda’nın ardında yüzde -2.46 ile Komoro, yüzde -1 ile Cayman Adaları geldi. Bir diğer Afrika ülkesi Çad’da ise tüketici fiyatları eylül ayında yüzde -0.9 düzeyinde.

 

 

Pozitif enflasyonun dünyada en düşük olduğu ülke ise Japonya. Uzun yıllar deflasyonla mücadele eden Asya ülkesinde ekim ayında enflasyon 0.1 oranında gerçekleşti. Japonya’nın ardından yüzde 0.49 ile Bolivya, yüzde 0.8 ile Suudi Arabistan ve Fiji, yüzde 0.9 ile Lihtenştayn ve Gabon geldi. AB üyesi Malta da dünyada enflasyonun en düşük olduğu ülkeler arasında.

 

KAYNAK: KRONOS – ZAFER ÇAĞRI


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version