Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trafik Sigortası’nda “orijinal parça” dönemi

Trafik Sigortası’nda “orijinal parça” dönemi


Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Zorunlu Trafik Sigortası’nın genel şartlarında değişikliğe gitti. Buna göre trafik kazalarında iskonto oranı yüzde 1,65’e indirildi. Araç hasarlarının onarımında ise öncelikle orijinal parça kullanımı şartı getirildi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından (SEDDK) Zorunlu Trafik Sigortasını düzenleyen genel şartlarda yapılan değişiklikle, araç hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça kullanımı şartı getirildi.
SİGORTA ŞİRKETLERİ İLE MÜŞTERİLER KARŞI KARŞIYA GELİYORDU

Ancak hak sahibinin onayının alınması veya hasar gören parçanın orijinal parça ile değiştirilmesine imkân olmaması hâlinde hasar gören parça, eşdeğer veya yeniden kullanılabilir parça ile değiştirilebilecek.
Değişimi gereken parça orijinal değilse, eşdeğer parça kullanımının mümkün olacağı, böylece taşıtların onarımında zarar görenlerle sigortacıların arasındaki en önemli uyuşmazlık noktasının giderildiği bildirildi.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Zorunlu Trafik Sigortası) Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar, 4 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Zorunlu mali sorumluluk sigortası teminatı kapsamında yer alan değer kaybı, sürekli sakatlık ve destekten yoksun kalma tazminatlarına dair kanuni çerçeve çizilerek uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bırakıldı.
ORİJİNAL YEDEK PARÇA KULLANMA ŞARTI GETİRİLDİ
Danıştay ve Yargıtay kararları doğrultusunda yapılan değişikliğe göre, taşıt hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça kullanımı şartı getirildi.

Serbest Görüş:
d“Bakanlığa konum bildiriyoruz: İSTOÇ’un altı sıfır km otomobil dolu”
dİndirimden bir gün sonra benzine 44 kuruş zam
dİkinci el otomobil fiyatları sıfırları geçti: Sıfırı 241 bin, ikinci eli 357 bin lira

 
2918 sayılı Kanun’un 90’ıncı maddesi çerçevesinde, maddi hasar sonrası değer kaybına uğrayan aracın nitelikleri ve araçta değer kaybı oluşmasına sebebiyet veren hasarın tüm nitelik ve nicelikleri dikkate alınacak. Böylece çok daha teknik, adil ve araç piyasasındaki gerçeklerle uyumlu bir değer kaybı tazminatı hesaplama metodolojisi geliştirildi.
İSKONTO ORANI YÜZDE 1,80’DEN YÜZDE 1,65E İNDİRİLDİ
Trafik kazasında bedenen zarar gören kişilere ve hak sahiplerine ödenecek tazminatın en önemli belirleyici unsurlarından biri olan iskonto oranı, yüzde 1,80’den yüzde 1,65’e indirildi.
Tebliğde sakatlık tazminatı ve destekten yoksun kalma tazminatı hesaplamalarına detaylı düzenlemeler yer aldı.
Konuyla ilgili açıklamada, “Bu düzenlemeler ışığında, tazminat hesaplamalarında yeknesaklık sağlanarak, trafik kazası sonucu zarara uğrayan vatandaşlarımızın zararlarının trafik sigortaları kapsamında hızlı ve adil bir şekilde tazmin edilmesinin yanında, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların da asgari seviyeye indirilmesi hedeflenmektedir.” denildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version