Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarihte ilk kez bir İsrail başbakanı Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ediyor

Tarihte ilk kez bir İsrail başbakanı Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ediyor


İsrailli yetkililer, Başbakan Bennett’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed’in davetlisi olarak resmi bir ziyaret düzenlemek üzere bugün Abu Dabi’ye gideceğini açıkladılar.
Ziyaretin, İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasında 2020 sonbaharında başlayan normalleşme sürecinin hızlandığını gösterdiği yorumu yapılıyor. İsrail geçen yıl BAE dahil dört ülke (Bahreyn, Fas ve Sudan) ile ABD’nin arabuluculuğunda İbrahim Anlaşmaları olarak bilinen diplomatik anlaşmaları imzalamıştı. Bu ülkeler daha önce Filistin sorunu nedeniyle İsrail ile resmi ilişkiler kurmaktan kaçınmışlardı. İsrail’le Arap ülkeleri arasında sadece Mısır ve Ürdün’ün resmi ilişkileri vardı. İbrahim Anlaşmaları sonrası bazı İsrailli bakanlar BAE’yi ziyaret etmiş olmakla birlikte başbakan düzeyinde ilk kez bir ziyaret gerçekleşmiş oluyor.
İbrahim Anlaşmaları sonrası BAE ile İsrail arasındaki ticaret hacmi de hızla arttı: İsrail istatistiklerine göre, 2021’in ilk yedi ayında ikili ticaret 600 milyon dolardan fazla değere ulaştı. Bu, 2020’deki aynı dönemden yaklaşık 550 milyon dolar daha fazla. İki ülkedeki bankalar, üniversiteler, havayolları ve teknoloji firmaları ortaklık anlaşmaları imzaladı ve orduları ortak tatbikatlar gerçekleştirdi. BAE ayrıca İsrail’deki projeler için 10 milyar dolar değerinde bir yatırım fonu kurdu.

Serbest Görüş:
d‘BAE yetkilileri, Ankara’da ASELSAN dahil savunma sanayi şirketleriyle görüştü’
dProf. Uzgel: Batı’ya karşı kurtuluş savaşı veriyorsanız, kurtarıcınız BAE olamaz

 
Bennett bu ziyaretle, kısmen koronavirüs kısıtlamaları ve kısmen de BAE liderlerinin seçim kampanyasını destekliyor gözükmek istememeleri nedeniyle üç seyahatini iptal etmek zorunda kalan Netanyahu’nun elinden kaçırdığı dış politika zaferini başarmış olacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version