Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taliban’dan ‘kadın hakları’ kararnamesi: ‘Eşler arasında ayrım yapmayın…’

Taliban’dan ‘kadın hakları’ kararnamesi: ‘Eşler arasında ayrım yapmayın…’


Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınların mülk olarak görülmemesi ve zorla evlendirilmemesi gerektiğini de içeren bir kadın hakları kararnamesi yayınladı. Çok eşli erkeklerden, eşlerinin haklarını tanıması ve eşleri arasında ayrım yapmaması tavsiye edilen kararnamede kadınların eğitim özgürlüğüne ve çalışma haklarına değinilmedi.
Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade, kadınların eşlerini seçebileceğini ve miras hakkını kullanabileceğini bildirirken, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, kişisel Twitter hesabından, Ahundzade’nin evlilik ve miras konularında kadınlara yönelik çıkarttığı 6 maddelik kararnameyi paylaştı.
Mücahid tarafından yayınlanan kararnamede, “Bir kadın mülk değil, asil ve özgür bir insandır. Kimse onu barış karşılığında veya düşmanlığı sona erdirmek için bir erkeğe veremez” ifadeleri yer aldı.

Karaname, kadınların evliliğe zorlanmamaları ve dulların ölen kocalarının malından pay almaları gerektiğini belirterek, evlilik ve kadınların mülkiyeti ile ilgili kuralları da ortaya koydu.
Kararnamede, mahkemelerin karar verirken kuralları dikkate alması, diyanet ve enformasyon bakanlıklarının da bu hakları desteklemesi gerektiği belirtildi.
‘EŞLER ARASINDA AYIRIM YAPMAYIN’
Öte yandan çok eşli erkeklerden, eşlerinin haklarını tanıması ve eşleri arasında ayrım yapmaması istendi.
Ahundzade, kararnamede tanımlanan ve dini çerçevede olduğu belirtilen çeşitli hakların eksiksiz kullanılması için hükümet organlarına, din adamlarına ve aşiret liderlerine gerekli adımları atması konusunda talimat verdi.
KADINLARIN EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKLARINDAN BAHSEDİLMEDİ
Kararnamede, uluslararası toplumun en büyük endişesi olan kadınların eğitim, sosyal, kültürel veya siyasal alanlara erişebilmesinden veya ev dışında çalışabilmelerinden hiç bahsedilmedi.
PEÇE VE BAŞÖRTÜSÜ ZORUNLULUĞU…
1996’l yılından 2001’e kadar olan önceki yönetimi sırasında Taliban, kadınların bir erkek akrabası olmadan ve yüzünü kapatan bir peçe ve başörtüsü olmadan evden çıkmalarını ve kızların eğitim almasını yasakladı.
2021 yılında yeniden Afganistan yönetimine gelen Taliban, değiştiklerini ve bazı illerde kız liselerinin açılmasına izin verildiğini söyledi ancak birçok kadın ve hak savunucusunun kızların henüz eğitime devam edemediği konusunda ortaya koyduğu belgeler Taliban’ı yalanladı.
HAK İHLALİ NEDENİYLE MADDİ DESTEKLER DURDURULDU
Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri “kadın hakları ihlalleri” gerekçesiyle Afganistan’a yapılan tüm maddi destekleri durdurdu. Ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) de Afganistan’da Taliban’ın fonlara erişimini kısıtladı.
Yaptırımlar nedeniyle nakit akışının durduğu durduğu Afganistan, Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana ekonomik çöküş riskiyle karşı karşıya kaldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version