Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sanatla teknolojiyi birleştiren NFT nedir? Neden bu dijital varlığa yatırım yapılıyor?


Kripto para birimleri artık hükümetler ve küresel büyük şirketler tarafından tanınıp kabul ediliyor. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, yeni dijital varlıkların yükselişine yardımcı oldu. Onlardan biri de değiştirilemez jetonlar olarak bilinen NFT’ler.

2020’nin ilk yarısında, NFT’de 12,1 milyon Euroluk işlem hacmi vardı. Yeni teknolojiyi sanatla birleştiren bu yeni endüstri, 2021’in üçüncü çeyreğinin sonunda 9,4 milyar Euro hacme ulaşarak adeta fırladı.

NFT nedir?

Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, ‘Non-Fungible Token’in kısaltması. NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcı olarak biliniyor. Dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları, blok zincirinde ticareti kolay doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor.

NFT’lerin gelişine kadar dijital sanat, Monet veya Picasso’nun bir başyapıtının sahip olduğu değere sahip değildi. Bunun nedeni, dijitalin bir düğmeye tıklanarak kolayca çoğaltılabilmesi ve orijinali ayırt etmeyi neredeyse imkansız hale getirmesi.

Sacha Jafri, yazılımın bunu nasıl mümkün kıldığını açıklıyor. “Bir sanat eserini tarayan bir yazılım var. Taklit edilemez. Kesinlikle imkansız. Boş bir kağıt parçası ile başka bir boş kağıdı tararsanız, bunlar farklıdır, çünkü bu yazılım, arasındaki farkı tanıyor.”

En pahalı NFT

NFT pazarında Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club ve Cool Cats gibi sanat koleksiyonları yer alıyor.

Bu koleksiyonların her biri 10.000 adet dijital sanat eseri ile sınırlı. Her gün binlerce NFT sanat eseri satılıyor. Christie’s veya Sotheby’s tarafından bir müzayedede bulunan geleneksel sanat eserleri gibi, eser ne kadar nadir olursa, alabileceği fiyat o kadar yüksek oluyor.

Bir Cryptopunks 472 milyon Euro’nun üzerinde satılarak rekor kırdı. Bu sanat eseri, gelecekte NFT satışlarının potansiyelini gösteriyor.

NFT’lere neden yatırım yapılıyor?

Birisinin neden bir cep telefonuna veya dizüstü bilgisayara kolayca kopyalayabileceğiniz bir şeye yatırım yaptığını merak edebilirsiniz. Pahalı NFT’ler, sosyal medya hesaplarında zenginlik göstermek için profil resimleri olarak kullanılıyor.

Pek çok insan, çevrimiçi bir topluluğun parçası olmak için NFT’lerin dünyasını satın alıyor. Belirli NFT’lere sahip olmak size özel içeriklere ve canlı etkinliklere erişim sağlayabilir.

Dijital yatırımcılar, kısa sürede büyük miktarda para kazanmak için NFT pazarlarını kullanıyor. Ayrıca, birçok sektörden iş modelleri, NFT ticaretini içerecek şekilde yeniden şekilleniyor. Tek bir NFT birden çok kez satın alınabilir ve satılabilir, ancak alıcı, her satışta orijinal sahibine veya yaratıcısına bir telif ücreti ödemek zorunda. Telif ücreti genellikle yüzde 10 civarında.

Euronews’e konuşan Jumy’nin Kurucu Ortağı Charles Morin, “NFT, tam izlenebilirliğe sahip olduğu için, eseri ilk yapandan en son sahibine kadar takip edebiliyorsunuz. Yani sanatçı yüzde 5, yüzde 10 ya da yüzde 50’ye kadar komisyon telif ücreti isteyip istemediğine karar veriyor. Ve eserin sahibi her değiştiğinde hikayesini de takip edebiliyorsunuz. Böylece sanatçılar telif ücretlerinden bir miktar para alabiliyorlar.” dedi.

NFT’lere katılım ister finansal çıkarlardan, isterse sadece bir sanat eseri sevgisinden kaynaklansın, bu piyasanın geleceği parlak görünüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version