Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

S tipi cezaevlerine tepki: Böyle bir cezalandırma yöntemi dünyanın hiçbir yerinde yok

S tipi cezaevlerine tepki: Böyle bir cezalandırma yöntemi dünyanın hiçbir yerinde yok


İnsan hakları ihlallerinin en ağır yaşandığı mekanların başında cezaevleri geliyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Ocak-Kasım 2021 tarihli raporunda, 11 ayda 4 bin 930 hak ihlali başvurusu yapıldığı belirtildi. Raporda, Türkiye genelindeki cezaevlerinde en az 52 tutuklunun işkence veya kötü muameleye maruz kaldığı bilgisi yer aldı. 39 tutuklunun da cezaevinde yaşamını yitirdiği, bunun 15’inin de hasta tutuklu olduğu kaydedildi. 

‘TECRİT, BİR İŞKENCE YÖNTEMİDİR’

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi başta olmak üzere, tüm cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, “Öcalan’a yeni avukat ve aile görüş yasağı verildi. Avukatların yaptıkları başvurulara sürekli olumsuz cevaplar veriliyor. Dolaysıyla Öcalan’a uygulanan ağır tecrit devam ettirildi. Tecridi bir işkence yöntemi olarak değerlendiriyoruz ve asla kabul edilemez buluyoruz. Cezaevlerindeki tecridin giderek sistematikleştiği ve yasal zemine oturtulmaya çalışıldığı bir dönem yaşıyoruz” diye belirtti.

‘S TİPİ CEZAEVLERİYLE TUTUKLULAR YAŞAMDAN KOPARILMAK İSTENİYOR’

Marmara Tutuklu Hükümlü Aileleri İle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) Eş Başkanı Esin Çelik de Antalya, Bodrum, Manavgat, Samsun gibi kentlerde yapılan S Tipi cezaevlerine dikkat çekti. Çelik, bu cezaevleriyle tutukluların tümüyle tecrit altına alınmak istendiğini söyledi. S Tipi cezaevleriyle tutukluların yaşamdan koparılmak istendiğini dile getiren Çelik, bu cezaevlerin insan hak ve özgürlüklerine karşı bir uygulama olduğunu vurguladı. Ayrıca S Tipi cezaevlerinin, Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin bir yansıması olduğuna dikkat çeken Çelik, “Bu uygulamayla Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit meşrulaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

‘BÖYLE BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİ DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK’

S Tipi cezaevlerinin F Tipi cezaevlerinden daha ağır koşullar barındırabileceği uyarısında bulunan Çelik, “Tamamen izole edilmiş bir şekilde, müebbet almış tutuklulara yönelik bir cezaevi olduğunu biliyoruz. Böyle bir cezalandırma yöntemi dünyanın hiçbir yerinde yok. Vahşice işlenen cinayetlere bile böyle bir uygulama uygulanmadı. Bu tutukluları kimliksizleştirmektir, iradesizleştirmektir. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version