Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters AKP kalesi Konya’dan izlenimleri yazdı: İnsanlarda bıkkınlık ve ümitsizlik hakim

Reuters AKP kalesi Konya’dan izlenimleri yazdı: İnsanlarda bıkkınlık ve ümitsizlik hakim


Reuters haber ajansı bugün “Türkiye’de (ekonomik) kriz Erdoğan’ın sadık seçmeninde sarsıntıya yol açıyor” başlığıyla yayınladığı analizde muhabirlerinin Konya izlenimlerine yer verdi.
Dominic Evans ve Tuvan Gümrükçü imzalı haber analizde özetle şu gözlemlere yer verildi: “Türk işçi Hasan Sarıkaya, yıllardır desteklediği lider olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iktidarda olmasına rağmen, ne işi, ne parası, ne de daha iyi bir gelecek için umudunun kaldığını söyledi.
Erdoğan döneminin ilk yıllarında ekonomik bir patlama yaşayan Türkiye’nin muhafazakar bölgelerindeki sanayi kentlerinden biri olan Konya’daki pek çok insan gibi Sarıkaya da liradaki düşüşten, hızla artan enflasyondan ve iş dünyasındaki durgunluktan etkilendi.

Konya AKP döneminde bir tarım şehrinden endüstriyel bir güç merkezine dönüşerek iktidar partisinin kalelerinden biri oldu. Fakat ekonomik sıkıntılar Erdoğan’a verilen desteği aşındırırken ve 2023’ün ortalarında yapılacak olan bir sonraki seçimleri Erdoğan için iktidardaki yirmi yılının en zorlu sınavına dönüştürüyor. Sadık seçmenin mutsuzluğu Erdoğan için sorun yaratabilir.
31 yaşındaki Sarıkaya, “İş arıyorum, borçlarımı ödeyemiyorum… Çözüm yok. İnsanlar bıktı artık. Yıllarca (Erdoğan’a) oy verdim… Bakın kendini kurtaramayacak.” dedi.
Erdoğan, 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde Konya’da oyların %75’ini aldı, burada AKP desteği Türkiye’nin 81 ilinden biri dışında hepsinden daha yüksekti. Bu hakimiyet şimdi benzeri görülmemiş bir dizi krizle sınanıyor.
Sanayi işçileri, çiftçiler ve öğrenciler de dahil olmak üzere Reuters’e konuşan diğer Konyalılar da Sarıkaya’nın artan fiyatlar ve daha az iş konusundaki feryadını yinelediler. Birçoğu bir sonraki seçimlerde Erdoğan’ın partisine bağlı kalacaklarını söylese de, geçen yılki ulusal anketler, Sarıkaya’nın hayal kırıklığının daha geniş bir eğilimin parçası olduğunu ve muhalefet partilerinin AKP’yi ve müttefiki MHP’yi geride bıraktığını gösteriyor.
Anketler, üç potansiyel rakibinin de (İYİ Parti Genel Başkanı, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları) Erdoğan’ı normal bir yarışta yenebileceğini gösteriyor.
Erdoğan ilk kez bir seçimde AKP’nin kurucu üyeleri tarafından kurulan iki ayrı partiyle de karşı karşıya gelecek. Biri eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun liderliğini yaptığı Gelecek Partisi, diğeri ise Ali Babacan tarafından yönetiliyor. Her ikisi de AKP seçmenlerine, muhafazakar değerlerinden vazgeçmeden Erdoğan’ı reddetme şansı sunuyor.
Gelecek Partisi Konya il başkanı Hasan Ekici, “Sağ eğilimli seçmenler bir seçim yapmak zorunda kalırlarsa, kendilerine yakın bir başka sağ partiyi tercih edeceklerdir” dedi.
Yeni partilere verilen ulusal destek, henüz düşük seviyelerde kalırken, onlara yönelik küçük kaymalar bile Erdoğan için sonucu değiştirecek kadar zararlı olabilir.
67 yaşındaki liderin sağlığına ilişkin endişeler de yoğun olarak tartışılıyor. Ateşli bir hatip olarak bilinen Erdoğan, geçtiğimiz yıl içinde bazen yorgun ve solgun görünüyordu, sendeleyerek yürüdüğü ve uyukladığı görüntüler kameralara yansıdı.
Bununla birlikte, Erdoğan’ın partisi hala diğerlerinden daha fazla oy oranına sahip ve medyayı neredeyse tamamen kontrol etmektedir. İktidarı döneminde bir inşaat patlaması yaşandı, iyileştirilmiş sağlık hizmetleri verildi ve dindar Türkler, başörtüsü takma kısıtlamalarının sona ermesini memnuniyetle karşıladı. Muhaliflerinin gevşek ittifakı, üzerinde anlaşmaya varılmış bir politika platformundan yoksun ve henüz bir başkan adayı da belirlemiş değil.

Serbest Görüş:
dDurmuş Yılmaz: Bence döviz kaldığı yerden devam edecek
dDoğu Akdeniz’de sulara gömülen Mavi Vatan’ın mezar taşı da dikildi

 
Ancak Erdoğan’ın geleceğine ilişkin artan belirsizlik, Türkiye’nin bazı ülkelerle gergin ilişkilerini onarmak için çaba sarf ettiği daha geniş bir dünyada da etkisini hissettiriyor. Emekli büyükelçi Ünal Çevikoz, Mısır ve İsrail gibi Erdoğan’la uzun süredir araları bozuk olan ülkelerin onunla barışmak için acele etmediklerini belirterek “İnsanlar artık değişim rüzgarının estiğini hissediyor ve herkes hükümette bir değişiklik bekliyor” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version