Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Koronavirüs’ün son varyantı Omicron’a ilişkin son durumu anlattı.
“İki bilgi kesin duruyor” diyen Prof. Müftüoğlu, şunları sıraladı:
“Bir, Omicron’un yayılma hızı daha doğrusu ‘bulaşma kabiliyeti’ Delta varyantından çok daha yüksek. Zaten bu nedenle de ulaştığı ülkelerde inanılmaz bir hızla yayılıyor. Örneğin İngiltere’de daha bir hafta içinde vaka sayılarının 2 katını aşması bu bilgiyi kesinleştiriyor.
İkinci bilgiye gelince… Görünen o ki Omicron’un oluşturduğu ‘hastalığın gücü’, özellikle orijinal virüs (Vuhan) ile karşılaştırıldığında bir hayli düşük ve bu -şimdilik- memnuniyet verici bir gelişme. Yeni varyant Omicron’da oluşan çoklu genetik değişimlerin virüsün daha ağır bir hastalık yapabilme gücünü önemli ölçüde azalttığını ileri süren uzmanlar, haklı olarak bu olumlu gelişmenin ‘virüsün gidici olduğunu’ ya da ‘sıradan bir kış enfeksiyonuna dönüşme eğilimine girdiğini gösterdiğini’ düşünüyorlar. Ne var ki aklımızdaki Omicron soruları ve kafa karışıklığımız bu 2 soru ile sınırlı değil. Sırada başka sorular da var…
Elimizde henüz çok sayıda vakayı içeren ciddi araştırmalar yok ama mevcut ilk veriler, en güçlü aşılar olarak kabul edilen mRNA aşılarının bile Omicron karşısında sınırlı bir bağışıklık sağlayabileceklerini gösteriyor. Örneğin Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına bakılırsa, BioNTech aşısı Omicron varyantına karşı en fazla yüzde 33 koruma sağlayabiliyor. BioNTech aşısının Delta varyantına karşı yüzde 80 koruma sağladığı dikkate alınırsa bu oldukça can sıkıcı bir gelişmedir.”
Müftüoğlu, BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in, iki doz aşının Omicron karşısında “tam aşılı” olmak anlamına gelmediğini belirterek, “güçlü bir korunma için 6 aylık ek süre beklenmeden güçlendirici dozun 3 ay sonra yaptırılması gerektiğini” söylediğini hatırlattı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***