Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Osman Müftüoğlu: Omikron belirsizliği, Covid-19 gidici mi, kalıcı mı?

Osman Müftüoğlu: Omikron belirsizliği, Covid-19 gidici mi, kalıcı mı?


Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüsün yeni varyantı Omikron hakkında bir yazı kaleme alarak pandeminin ne zaman sonlanacağına dair cevaplar aradı.

Müftüoğlu’nun Hürriyet’te “Omikron belirsizliği” başlığıyla yayımlanan yazısının bir kısmı şöyle:

Görünen o ki önümüzdeki günlerde Omikron’u, Delta varyantından daha çok tartışacağız.

O tartışmalarda da en az iki noktada yoğunlaşacağız. BİRİNCİSİ, bu yeni varyantın “bulaşma hızı”. Gözlemler ve eldeki ilk rakamlara bakılırsa yayılma hızı konusunda ortak bir fikir daha şimdiden oluşmuş gibi görünüyor: Mevcut veriler Omikron’un Delta varyantından çok daha hızlı bir yayılma potansiyeli/yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. İKİNCİ tartışmaya gelince… O tartışmadaki soru şu: “Omikron ne kadar tehlikeli?” Yanıt için buyurun…

ÖNEMLİ
COVID-19: GİDİCİ Mİ, KALICI MI

Başlıktaki soru daha doğrusu pandeminin ne zaman sonlanacağı meselesi hepimizi ilgilendiriyor. Omikron vakalarının verilerini izleyen bazı uzmanlar, bu yeni varyantın, virüsün gidişini, pandeminin sonlanma sürecini hızlandırabileceğini düşünüyor. Yine aynı uzmanlar bu yeni varyantın korkulduğu kadar tehlikeli olmadığını, dahası “ağır hastalığa” yol açma ihtimalinin daha önceki varyantlara oranla daha düşük kaldığını da ileri sürüyor. Biraz daha ileri gidip, bu yeni varyantta oluşan değişiklikler sayesinde virüsten kurtuluşumuzun kolaylaşacağını düşünenler bile var. Kısacası geçen hafta yazdığım ihtimal -Omikron’un bir “yeni yıl hediyesi” olma ihtimali- son günlerde daha sık konuşuluyor, muhtemelen de geçtiğimiz haftaya oranla daha çok kabul görüyor. Ama elimizdeki bilgiler yeterli değil ve ileri sürülen fikirler şimdilik sadece varsayımdan ibaret. Kısacası BELİRSİZLİK SÜRÜYOR.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version