Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Omicron, önümüzdeki hafta bazı Avrupa ülkelerinde baskın varyant haline gelecek”

“Omicron, önümüzdeki hafta bazı Avrupa ülkelerinde baskın varyant haline gelecek”


İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, omicron’un delta varyantına göre çok daha hızlı yayıldığını açıkladı. Ajans, omicron’un bu hızda yayılmaya devam etmesi halinde Aralık ayı ortasına kadar İngiltere’de baskın hale geleceğini ve ay sonuna kadar bir milyondan fazla omicron vakası yaşanmasını beklediklerini kaydetti.
İskoçya eyalet başbakanı Nicola Sturgeon ise omicron hakkında “Deltayı haftalar değil, günler içinde geçmesini bekliyoruz. Şu anda verilerde gördüğümüz şey, belki de bu salgında şimdiye kadar gördüğümüz en süratli büyümedir.” dedi.
Aalborg Üniversitesi’nden Prof. Mads Albertsen, Danimarka’da da, omicron’un mevcut hızıyla “gelecek haftanın sonuna kadar baskın hale gelebileceğini” beklediklerini belirtti.

Uzmanlar İngiltere ve Danimarka’da yaşanan durumun bu ülkelere has olduğunu düşünmediklerini, sözkonusu ülkelerin virüsün yayılmasını takip konusunda ileri sistemlere sahip oldukları için bu tür gelişmelere ilişkin ilk bilgilerin onlardan geldiğini belirtiyorlar.
Edinburgh Üniversitesi’nde Prof. Linda Bauld, Washington Post gazetesine yaptığı değerlendirmede, omicron’un yayılma hızının çok şaşırtıcı olduğunu, İskoçya ve İngiltere’de delta varyantının bu kadar üzerine çıkabilmesinin bunu başka ülkelerde başarabileceğini gösterdiğini ifade etti.
Omicron’un hastalığın çok daha şiddetli yaşanmasına neden olup olmadığı ve aşıların omicron varyantına karşı ne ölçüde koruma sağlamaya devam edeceğine ilişkin önemli sorulara henüz kesin cevaplar bulunabilmiş değil. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros A. Ghebreyesus, halihazırda “kesin sonuçların” olmadığını kaydetti.
Bazı önde gelen uzmanlar, omicron’un daha şiddetli hastalanmaya yol açmasa bile, başlı başına hızlı yayılmasının yoğun bakım üniteleri zaten dolmaya başlayan hastanelerde ister istemez aşırı yoğunlaşmaya yol açabileceğinden endişe ediyor.

Serbest Görüş:
dBakan Koca: Türkiye’de 6 kişide Omicron varyantı tespit edildi
dOmicron varyantı: ‘Rüzgar eken’ küresel kapitalizm ‘fırtına biçmeye’ başladı

 
Bununla birlikte Avrupa’da hükümetler son haftalarda yeni kısıtlamalar getirmede ABD’den çok daha ileri gitmiş olsa da, geçen kış kadar katı veya geniş kapsamlı önlemler almaktan kaçınıyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version