Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

New York Times: Erdoğan konuştukça Türk Lirası düşüyor

New York Times: Erdoğan konuştukça Türk Lirası düşüyor


The New York Times gazetesi bugün Türkiye’ye ilişkin yayınladığı haber analizde, AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın geçtiğimiz ay yaptığı konuşmalar sonrası Türk Lirası’nda yaşanan büyük değer kayıplarını ele aldı.
Muhalefet partisi yetkililerin Erdoğan’a TL’nin düşmemesi için artık konuşmaması çağrısında bulunduğu hatırlatılan analizde AKP Genel Başkanı tarafından uygulanan ekonomi politikasının neredeyse tüm ekonomistler tarafından tasvip edilmediği, bu siyasetin olumsuz sonuçlarıyla yüzleşen Türklerin Erdoğan’ın ne yapmaya çalıştığını anlamadıkları kaydedildi.
Piyasalar ve uzmanların, Erdoğan’ın uyguladığı reçetenin Türkiye ekonomisini daha da kötüleştirdiği konusunda hemfikir olduğu belirtilen analizde, AKP liderinin 2018’de getirilen başkanlık rejimi sonucu giderek otoriterleşirken parlamenter sistemde olduğu zamanki danışman çevresini de daralttığı, artık siyasetini belirlerken küçük bir iç çevreye daha fazla bağımlı hale geldiği belirtildi. “Bu, kendisine hep evet diyen adamlarla çevrili olduğu ve giderek seçmenlerden ve ekonomik gerçeklerden koptuğu yönünde eleştirilere yol açmaktadır.” denildi.

Haber analizde ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Erdoğan, son yıllarda pek çok Merkez Bankası başkanı ve maliye bakanını görevden aldı. Ekonomiyi hepsinden daha iyi bildiğinden emin ve para politikasını kendi kontrol ederek daha verimli kararlar alabileceğini düşünüyor. Çoğu ekonomist, (Erdoğan’ın örnek aldığını söylediği) Çin modelinin gerçekleşebilmesinin on yıl süreceğini ve Erdoğan’ın vaat ettiği gibi altı ila sekiz ay içinde ekonomik rahatlama getiremeyeceğini söylüyor.”
“Hem Erdoğan’a hem de muhaliflerine tavsiyelerde bulunmaya devam eden az sayıdaki anket firmasından biri olan Mehmet Ali Kulat, son görüşmelerinde kendisine rahatsız edici haberler vermek zorunda kaldığını söyledi. Son ankete göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 60’ı ekonomik durumdan çok rahatsız olduğunu ve yüzde 41’i ise temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını söyledi.

Serbest Görüş:
dDolar dikiş tutmuyor: Bir haftada 3’üncü müdahale
dErdoğan sonrası için tezler: Robespierre iktidarı neden ve nasıl yıkıldı?

 
“Kulat, devlet kurumlarına karşı yaygın bir güvensizlik ve hatta yanıt verenlerin bazı sorulara verdiği tepkilerde öfke olduğunu söyledi. Ancak Kulat kamuoyu yoklamalarını yakından takip ettiği bilinen Erdoğan’ın kötü sonuçları reddettiğini ve yine de kazanacağına inandığının kaydederek “Erdoğan, bizim ve diğer anketörlerin ekonomiyle ilgili verdiği verilerin abartılı olduğuna inanıyor” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version