Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Afyoncu: Kıtlık geldi; yiyecek ve bütün emtialarda ciddi kıtlık var

Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Afyoncu: Kıtlık geldi; yiyecek ve bütün emtialarda ciddi kıtlık var


Her pandemiden sonra kıtlık geldiği yönünde bir tezi olduğunu söyleyen Millî Savunma Üniversitesi rektörü, tarihçi ve yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu, “Bu kıtlık geldi. Bu sefer sadece yiyecek olarak gelmedi, bütün emtialarda ciddi bir kıtlık var.” dedi.

Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın Teke Tek programına tarihçi ve yazar Murat Bardakçı ile birlikte konuk olan Afyoncu, Geleceği Anlamak İçin Yakın Tarih Dersleri adlı yeni kitabını anlattı.

Kitabın çıktığı Yeditepe Yayınları’nın güzel kitaplar bastığını hatırlatan Murat Bardakçı, “Ne güzel kitaplar çıkıyor, fakat kapaklar perişan” diyerek piyasada kağıt ve karton sıkıntısının olduğunu, özellikle kuşe kağıt ve kartonun olmadığını henüz öğrendiğini söyledi. Afyoncu ise kitabının kağıt krizinden önce çıktığını belirterek yayıncıların kağıt bulmakta zorlandığını kaydetti. Afyoncu, Aydın Söke’de bir kağıt fabrikasının kurulacağını duyduğunu anlattı ve “Yakında açılacak diye haberler vardı. Özel mi devlet mi bilmiyorum.” dedi.

Moderatör Fatih Altaylı’nın, SEKA’nın özelleştirilen İzmit ve Dalaman’daki kağıt fabrikalarını hatırlatması üzerine Murat Bardakçı, “Çok iyi oldu” diyerek, 1960’larda, 70’lerde SEKA’nın ürettiği kağıda basılan kitapların dağıldığını öne sürdü.

‘SEKA KAPANDI, TARİH KURTULDU’

Erhan Afyoncu ise, “Bizim arşivci bir arkadaşın şeyi var, ‘Abi diyor, SEKA kapandı tarih kurtuldu’ diyor.” sözleriyle Bardakçı’yı tastik etti. Afyoncu, SEKA fabrikalarının olduğu dönemde her evrakın fabrikaya gönderildiğini iddia ederek,  “Eskiden, SEKA’ya gönderiliyormuş. Şimdi tasnif ediliyor.  Lüzumlu, lüzumsuz demeden gitmiş. Cumhuriyet tarihi yazılırken bunların sıkıntısı çekilecek ileride. Evrak yok yani…” şeklinde konuştu.  Bardakçı ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, “Türkiye’de evrak kaybolmaz. Mutlaka bir yerden bir ikopyası çıkar” ifadelerini nakletti.

‘FİKİR TARTIŞMALARI  BİTTİ’

Osmanlı’nın son dönemlerinin ve Cumhuriyet tarihini ana hatlarıyla politikacıların bilmesi gerektiğini söyleyen ve “Bir şeyler üretmemiz lazım, fikir üretmemiz lazım” diyen Erhan Afyoncu sözlerini şöyle sürdürdü: “12 Eylül’den sonra 28 Şubat’ta aşırı politize olundu. Tartışmalar bitti. Ne milliyetçi, ne muhafazakar ne sol kesimde probleme çözüm arama gibi bir şey kalmadı. 28 Şubat’tan sonra ülke aşırı siyasileşince belli fikirler gitti. Mesela Garpçılar var. Bir kısmı batının herşeyini alın, bir kısmı tek çaremiz hıristiyanlaşmak diyor. İslamcılar belli iddialar ortaya sürüyor. Beşir Fuad, Türk siyasi düşüncesini en fazla etkileyen adamdır. Abdulhamit döneminde en fazla okunan kitap Büchner’in ‘Madde ve Kuvet’i, materyalist bir kitaptı. 70’lerdeki sağcı-solcu kavgasını bitireceğiz derken gençliğin yaptığı fikri tartışmasına ket vuruldu”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version