Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Medine Vesikası’ndan çinko üretimine sosyolog Yasin Aktay’ın dönüşümü’

‘Medine Vesikası’ndan çinko üretimine sosyolog Yasin Aktay’ın dönüşümü’


Birgün yazarı Bahadır Özgür, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı İslamcı ideolog Prof. Yasin Aktay’ın Türk-Katar ortaklığıyla Siirt’te kurulan çinko şirketinin onursal başkanı olmasını eleştirdi.

Özgür, “İslam ideolojisinin aristokratları yoktur” mottosuyla 1991’de yayımlanmaya başlanan Tezkire dergisi günlerinden beri, çoğulcu toplumun belgesi saydığı “Medine Vesikası”nı anlaşılan o ki çok ortaklı bir sermaye akdi olarak pratiğe geçirmiş Aktay. Hayırlı olsun, yol buydu zaten.’ dedi.

Bahadır Özgür özetle şunları yazdı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Aralık günü Siirt’te çinko tesisinin açılışını yapıyor. Lineer şirketinin ortakları Fikret Baydarman ile Abdülaziz El Atiyye’ye teşekkür ediyor konuşmasında. Turkuaz kurdele kesilirken yanında danışmanı Sosyolog Yasin Aktay da var.

Aktay orada olmasa, kareografi eksik kalırdı sahiden. Zira fotoğrafın arka planında 20 yıllık siyasi bir serüvenin ideolojisiyle, ekonomisiyle, dış siyasetiyle, avam-havas tüm kadrolarıyla neye dönüştüğünün hikâyesi yatıyor. Aktay o dönüşümün en fantastik figürlerinden işte.

Genç Aktay’ın kuramsal düşleri AKP iktidarıyla gerçekleşti sonunda. Weber’den atıf yapmayı pek sevdiği “karizmatik lider” de yerini almıştı üstelik. Lakin AKP’nin görkemli yılları nihayete ererken, partinin elit locasının müdaviminin entelektüel dalgalanmaları da yerini hızla “tüccar kıvraklığına” bıraktı. Son yıllarda Mısır üzerine döktürdüğü yazılardaki manevra kabiliyetinin esbab-ı mucibesini gördük mesela.

Weber’le çinko üretimi arasında kuracağı “sosyolojik bağları” insan merak etmiyor değil. Hoş, geçmişte zarif bulunan sosyolojik düşüncelerinin ekonomi politiği de Endonezya-Malezya türü otoriter bir kapitalizme açılıyordu. Bugün de Suudi Arabistan-Katar- Yemen sermayesinin simsarı Selefi bir tüccarın iş ortağı olarak, ucuz Türkiye mülkünü Körfez’de tezgâha koymuş bir işportacıdan hallice.

“Teorinin ustaları, İslam ideolojisinin aristokratları yoktur” mottosuyla 1991’de yayımlanmaya başlanan Tezkire dergisi günlerinden beri, çoğulcu toplumun belgesi saydığı “Medine Vesikası”nı anlaşılan o ki çok ortaklı bir sermaye akdi olarak pratiğe geçirmiş Aktay.

Hayırlı olsun, yol buydu zaten.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version