Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mardin’de tecrit protestosu

Mardin’de tecrit protestosu


MARDİN – İmralı’daki tecride dikkat çeken HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, “Tecridin kırılması, Türkiye’deki sorunların çözümüne giden anahtar konumundadır” dedi.

 

HDP Mardin İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile cezaevlerinde artan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla açıklama yaptı. Partinin il binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, “Em tecrîdê bişkînin, faşîzmê hilweşînin” yazılı pankart açılarak, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Salih Kuday, İmralı’da uygulanan tecrit rejiminin tarihte benzerine rastlanılmadığını belirterek, “Tecrit bugün yaşamın her alanına yayılmıştır. Partimizin siyaset dışına itilmek istenmesi, hatta tasfiye edilme çabaları da tecrit politikalarının bir devamıdır” diye konuştu.  

 

‘ÇÖZÜME GİDEN ANAHTAR’

 

İktidar tarafından başlatılan savaş siyasetinin bütün bölgeye yaydırıldığını ifade eden Kuday, savaş ile toplumun çatışma ve yoksulluk cenderesinde tecrit edilme çabasının bir sonucu olduğunu söyledi. Tecridin sadece İmralı ve Kürtlerle sınırlı olmadığını aktaran Kuday, “Tüm Kürtleri kapsayan ve Kürtlerin kazanımlarını boğmaya çalışan tecrit politikası, uzun bir süredir Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine doğru genişlemektedir. Bu nedenle tecridin kırılması Türkiye’deki sorunların çözümüne giden anahtar konumundadır” ifadelerini kullandı.

 

‘ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ DERİNLEŞTİRİYOR’

 

Tecride karşı mücadele yürütmenin demokrasiye, hak ve özgürlüklere, kadın mücadelesine ve kazanımlarına sahip çıkmak, yoksulluğu, işsizliği ve kölelik düzenini yenmek olduğunu kaydeden Kuday, aksi bir tutumun hem Kürtleri hem de Türkiye’de yaşayan tüm halkları daha fazla zorlayacağını söyledi. Tecridin toplumsal barışın önünde engel olduğunu kaydeden Kuday, iktidarın bu tutumunda ısrar ederek Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirdiğini belirtti. PKK Lideri Öcalan’ın barışı inşa etmeyi kendine misyon edindiğini ifade eden Kuday, “İmralı’da uygulanan mutlak tecridin sonlandırılması için demokratik muhalefetin örgütlenmesi gerekmektedir. Toplumsal sorun alanlarında ne kadar geniş bir mücadele verirsek o kadar tecrit mantığını anlatma alanımız artar, diğer taraftan tecridin bitmesi de bizlerin elini güçlendirir ve farklı alanlara dair daha çözüm odaklı çalışma yürütebiliriz” dedi.

 

Kuday, çatışmasız bir Türkiye’den yana tüm kesimler ile uluslararası kuruluşlara, tecridin kaldırılmasına yönelik çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

 

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version