Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kredi notunun C’ye düşmesinin anlamı ülkenin iflas etmesidir’

‘Kredi notunun C’ye düşmesinin anlamı ülkenin iflas etmesidir’


Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors, Merkez Bankası’nın döviz kurundaki yükselişi önlemek için “ödünç alınmış” rezervleri kullanarak liraya olan güveni daha da zedeleme riski aldığını ve son gelişmelerin mevcut ülke kredi notunu da riske attığını bildirdi.
Reuters’e yazılı bir açıklama gönderen S&P, şu anki döviz cinsinden notu B+ olan Türkiye’yle ilgili olarak, “Döviz kurunu korumak için bu ödünç alınan rezervleri kullanmak, bize liraya olan güveni daha da zedeleme ve potansiyel olarak finansal istikrara ilişkin soru işaretlerini artırma riski taşıyor” dedi.

Bu durumda anlamı;“ülkenin iflas durumuna yakında düşme olasılığı yüksek ve toparlanma olasılığı ise çok az”.Bu gerçekleşirse çoğu kurumsal yatırımcı ve hatta banka için Türkiye’ye kredi vermek olanaksız hale gelir.
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) December 2, 2021

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ibrahim Turhan ise, S&P tarafından yapılan uyarıya dikkat çekerek, “Şu anda Türkiye’nin kredi notu B+ yüksek riskli, spekülatif yatırım anlamına geliyor. Merkez Bankası böyle sorumsuzca rezerv harcamayı sürdürürse kredi notunu C’ye düşürebilirler.

Bu durumda anlamı;  Bu gerçekleşirse çoğu kurumsal yatırımcı ve hatta banka için Türkiye’ye kredi vermek olanaksız hale gelir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version