Gaziantep’te 4 yaşındaki bir çocuğun pitbull cinsi 2 köpeğin saldırısı sonrası ağır yaralanması Türkiye’de yeni önlemler alınmasına neden oldu. Alınan önlemler ve uygulamalarda ortaya çıkan görüntüler ise hayvanseverlerin tepkisini çekti.
Gaziantep’te 22 Aralık’ta 2 pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş ağır yaralandı. Çocuğun tedavisi sürerken olayla ilgili gözaltına alınan 6 kişiden 3’ü tutuklandı. Asiye Ateş’i ağrı yaralayan pitbullar ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezine teslim edildi.
Köpeklerin çocuğu saldırdığı ana ilişkin görüntülerin yayınlanmasının ardından Türkiye’de yoğun tepki oluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Gaziantep’te yaptığı konuşmada “Beyaz Türkler, hayvanlarınıza sahip çıkın” dedi.
‘Kan sporları’ndan doğan yeni ırk
Son yaralanma olayının ardından Türkiye’de gündem olan pitbull cinsi köpeklerin hikayesi, 1800’li yılların İngiltere’sine kadar uzanıyor. Pitbull cinsi, İngiliz bulldog ve terrier ırklarının çaprazlanması sonucu ortaya çıktı.
İngiltere’de bir boğaya karşı bir veya iki bulldog köpeğin dövüştürüldüğü ‘kan sporları’ yapılıyordu. Boğanın yaralanarak veya yorgunluktan yerde kalmasına kadar devam eden oyunlar büyük ilgi gördü.
İngiliz hükümeti 1835 yılında köpeklerin, ayı ve boğa gibi hayvanlarla dövüştürülmesini yasakladı. ‘Kan sporları’ yasaklanan İngilizler, bu kez çukur veya benzeri bir yere konulan fareler ile bu köpekleri karşı karşıya getirdi. En kısa sürede en fazla fare öldüren köpek oyunların kazananı oldu. Bu oyun zamanla köpek dövüşüne dönüştü.
Fare ve köpek dövüşünde daha fazla hız ve çeviklik gerekliliğinin ortaya çıkmasıyla birlikte, bulldoglar terrier cinsiyle melezlendikten sonra ‘Pit Bull Terrier’ ortaya çıktı.
ABD’de ‘cesaret ve sadakat’ sembolü oldu
İngiltere’den ABD’ye giden göçmenler 1870’li yıllarda pitbull cinsi köpekleri ‘yeni dünyaya’ götürdü. Burada ‘Amerikan Pit Bull Terrier’ adı verilen ırk, özellikle dövüşler için çiftleştirildiler ve giderek daha büyük ve daha güçlü hale geldiler.
ABD’de ulusal sembol haline gelen pitbull cinsi, günlük hayatta sürü bekçiliği, av köpekliği ve evde güvenlik sağlama gibi birçok alanda inanlara yardım etti. Dünya savaşları sırasında ise bir kahramana dönüştü.
Birinci ve ikinci dünya savaşı sırasında ABD’de ulusal maskot olan pitbull, reklamlarda ‘cesaret ve sadakat’ sembolü olarak kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı’nda 17 cephede 18 ay görev yapan Stubby adlı pitbull çavuşluk rütbesine yükseltildi.
ABD’de pitbulların çok kullanıldığı köpek dövüşleri 1976 yılında yasaklandı. Ancak bu dövüşler 1980’li yıllarda tekrar ortaya çıkmaya başladı. Yasa dışı köpek dövüşlerine katılanlar bu ırkı sahiplenmeye başladı.
Dört pitbull türü bulunuyor
Sonuç olarak aile koruyucusu, insan dostu pitbull cinsi, zamanla suç çetelerinin bir tehdit aracına dönüştü. Sokaklarda suçlularla birlikte görülen pitbullar bir korku haline geldi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin 2000 yılında 1980’li yılları kapsayan araştırmasına göre, pitbull cinsi köpekler insan yaralanma olaylarında diğer türlere göre liste başı oldu. Gazete haberlerinin de derlendiği 1981 ile 1992 yılları arasını kapsayan araştırmada, köpeklerin karıştığı yaralama olaylarının 3’te birini pitbull saldırları oluşturdu.
Kaslı, bodur ve oldukça güçlü bir yapıları bulunan pitbull cinsi köpekler, kuvvetli çene yapısıyla biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde çok sevilen ve sembol haline gelen pitbulların 4 türü bulunuyor.
Bunlar Staffordshire Bull Terrier, Amerikan pitbull terrier, Amerikan bulldog ve Amerikan staffodshire Terrier olarak sayılıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***