ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından önümüzdeki on yılın ilk uzay bilimi gözlemevi olarak nitelendirilen devrim niteliğindeki 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, dün sabah 7:20’de civarında, Fransız Guyanası’nda yer alan Kourou Uzay Üssünden Ariane 5 roketi ile fırlatıldı.
YAPIMI İÇİN 40 MİLYON SAAT HARCANDI
James Webb Teleskobu, 1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alması amacıyla 1989’da planlandı ve 2004 yılında inşa edilmeye başlandı. Teleskobun inşa edilmesi için 14 farklı ülkeden binlerce uzman toplamda 40 milyon saat harcadı.
Defalarca ertelendikten sonra fırlatılan dünyanın en güçlü uzay gözlemevi olarak kabul edilen James Webb, Dünya’dan yaklaşık 1 milyon yıl (1.6 milyon kilometre) uzaklıktaki yörüngeye yaklaşık 1 ay sonra yerleşecek ve 2022’de ilk veri ve görüntüleri toplamaya başlayacak.
DÜNYA DIŞINDA, YAŞAM İPUÇLARI ARAYACAK
James Webb Telekosbu’nun, güneş sistemiyle ilgili soruları yanıtlaması, öte gezegenleri ve evreni hiç olmadığı kadar derinlemesine incelemesi beklenirken dünya dışında devam eden yaşam arayışındaki ipuçlarını da ortaya çıkarması planlanıyor. Teleskobun, 6.5 metre uzayabilen bir ayna ile donatıldığını belirten NASA ekipleri, bu sayede çok fazla ışık toplayacağını ve daha fazla ayrıntının gözlemleneceğini söyledi.
Serbest Görüş:
dNASA, Lucy uzay aracını Jüpiter’e gönderdi: 12 yıllık görev başladı
dNASA’nın Mars’tan topladığı ilk kaya örneği kayıp
Ayrıca ekipler, teleskoptaki aynanın büyüklüğünden dolayı rokete sığmayacağını fark ederek, teleskobu origami tarzında katlanarak 5 metrelik bir alana sığabilen bir dizi hareketli parça olarak tasarladıklarını da ifade etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***