Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’de enflasyon son 10 yılın zirvesinde: Yüzde 5,1

İngiltere'de enflasyon son 10 yılın zirvesinde: Yüzde 5,1


İngiltere’de enflasyon Kasım ayında yıllık bazda yüzde 5,1 olarak açıklandı. Bu, Eylül 2011’den bu yana kayda geçen en yüksek enflasyon oldu.

Ekim ayında aynı oran yüzde 4,2 olmuştu. Ancak İngiltere Merkez Bankası’nın yarınki toplantısında yüzde 0,1 olan politika faizini artırması beklenmiyor.

 

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), enflasyonun, beklenti olan yüzde 4,7’yi aşmasını ulaşım ve enerji fiyatlarındaki yükselişe bağladı.

 

ONS baş ekonomisti Grant Fitzner; yakıt, enerji, giyim ve ikinci el araba fiyatlarının enflasyon artışında en büyük etkenler olduğunu, hammadde maliyetlerinin de önemli ölçüde arttığını söyledi.

 

İngiltere’de Kasım ayında benzinin litre fiyatı yaklaşık 1,46 sterlin (1,93 dolar) ile rekor düzeye yükseldi. Tedarik zincirlerindeki sorun nedeniyle yeni otomobil üretiminin sekteye uğramasıyla ikinci el arabaların fiyatı da arttı.

 

ABD’de de Kasım ayına ilişkin enflasyon oranı yüzde 6,8 ile Haziran 1982’den bu yana kayda geçen en yüksek oran olmuştu.

 

Enflasyonun, İngiltere Merkez Bankası’nın yıllık yüzde 2 hedefinin çok üzerinde seyretmesi, faiz oranlarının artırılıp artırılmayacağı tartışmalarının yoğunlaşmasına neden oldu.

 

IMF’den İngiltere Merkez Bankası’na ‘Harekete geç’ çağrısı

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2022 yılı başlarında enflasyonun yüzde 5,5’e tırmanarak son 30 yılın en yüksek düzeyine ulaşacağını belirterek Merkez Bankası’na harekete geçme çağrısı yaptı.

 

Ancak İngiltere Merkez Bankası, Omicron varyantının ekonomiyi ne şekilde etkileyeceğine dair henüz veri oluşmadığı gerekçesiyle faiz oranlarını artırma baskısına karşı direniyor.

 

Pantheon Macroeconmics’ten ekonomist Samuel Tombs’a göre, enflasyon İngiltere Merkez Bankası için “rahatsız edici düzeyde yüksek” ama bankanın yarınki toplantısında faiz oranlarına dokunulması beklenmiyor.

 

KPMG danışmanlık şirketinden ekonomist Yael Selfin de İngiltere Merkez Bankası’nın bu toplantıda “Bekle ve gör tutumu benimseyeceği” kanısında.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version