Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP’li Önlü: Ovacık’ta kimyasal silah kullanıldığı iddiası var

HDP'li Önlü: Ovacık’ta kimyasal silah kullanıldığı iddiası var


Ovacık kırsalında HPG’linin yaşamını yitirdiği operasyonda kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaların bulunduğunu belirten HDP milletvekili Alican Önlü, iddiaların araştırılmasını talep etti.

Türkiye’nin 23 Nisan’da bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanmasına yönelik tepkiler artarken, Dersim’in Ovacık ilçesinin Pulur bölgesinde devam eden askeri operasyonda da kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, 5 Aralık’ta Ovacık’ta 8 HPG’linin  yaşamını yitirmesinde kimyasal silah kullanılmış olabileceğini söyledi.

 
KİMYASAL SİLAH İDDİASI
 
Ovacık’ta 5 Aralık’ta 8 HPG’linin yaşamını yitirdiğini ve cenazelerin Malatya’da bulunan Adli Tıp Kurumuna götürüldüğünü ifade eden Önlü, “Cenazelerini almak için Malatya’ya giden ailelerle görüştüğümüzde birçok cenazede kurşun izinin olmadığı ve cenazelerin karardığı söylenildi. Daha önce de bu tür durumlarda kimyasal silah kullanma sonucu cenazelerin bu duruma geldiği iddiaları var. Yine görüştüğümüz ailelerin, kimyasal silah kullanıldığı iddiasında bulunmak istediklerini ama yetkililerin, ‘böyle bir iddiada bulunduğu takdirde cenazeler verilmeyecek’ tehdidinde bulunduğu belirtildi. Aileler de ister istemez, bir an önce cenazelerini almak için bu iddiadan vazgeçti” diye konuştu. 
 
İDDİALAR ARAŞTIRILMALI
 
Kimyasal silah kullanılma iddiasının mutlaka araştırılması gerektiğini belirten Önlü, “Bu iddiaları araştıracak kurumların sarayın güdümünde olduğunu ve sağlıklı bir araştırmanın yapılmayacağını biliyoruz. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, bu konuda savaş suçu işlendiğinde devreye girmesi gereken, uluslararası kuruluşların bir an önce devreye girmesi gerekiyor. Bu iddiaları araştırılması ve işlenen savaş suçunun mutlaka açığa çıkarılması gerekiyor” dedi.
 
CENAZELER KAÇIRILIYOR
 
Yaşamını yitiren ve cenazelerinin ailelerine verilmeden toprağa verilmesine de değinen Önlü, şöyle konuştu:

“HPG gerillaların ailelerine karşı bir insanlık suçu işleniyor. Zulüm çektiriliyor. Cenazelerin verilmemesi, verildikten sonra annesinin babasının bile cenazelere katılması engelleniyor. Cenazelerin kaçırılıp dini vecibelerin yapılarak defnedilmesine izin verilmiyor. Gece yarısı cenazeler kaçırılarak bir çukura atılır tarzda gömülmesi, kimyasal silah kullanımının yanında bir insanlık suçudur.”  

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version