Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasankeyf’e yapılan barajı övdü, ‘Tarih katili’ tepkisiyle karşılaştı

Hasankeyf'e yapılan barajı övdü, 'Tarih katili' tepkisiyle karşılaştı


Meclis Genel Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2022 yılı ve 2020 Kesin Hesap bütçeleri görüşmeleri sona erdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun sunumu sırasında muhalefet partileri sık sık tepki gösterdi. Karaismailoğlu’nun dövizlerle yaptığı sunum sırasında “Son 19 yılda kamu-özel iş birliğiyle yapılmış 38 tane proje, devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yapılmış, 37,5 milyar dolarlık yatırım” sözlerine CHP Milletvekili Özkan Yalım “Ya, yalan bu ya! Bu kadar da olmaz ya” sözleriyle tepki gösterdi.

‘NASIL YALAN SÖYLÜYORSUNUZ?’

Karaismailoğlu’nun, “2024 yılından sonra da kamu-özel iş birliği projelerinin hiçbirine katkı yapmadan 2030 yılına kadar projeler kendi kendini sağlıyor. 2030 yılında da direkt devlete gelir gelmeye başlıyor” sözlerine de CHP’li Yalım, “Bu kadar yalan olmaz ya! Ayıp ya! ‘1 kuruş ödenmiyor’ diyor, nasıl yalan söylüyorsunuz Sayın Bakan” diye yanıt verdi.

‘TARİH KATİLİ’

Bakan Karaismailoğlu’nun Hasankeyf’te yaptıkları barajla övünmesi de HDP milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Ayıp ayıp, Hasankeyf’in nesini gösteriyorsunuz?” dedi. HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da, “Hasankeyf’i bitirdiniz, Hasankeyf’i. Hasankeyf diye bir yer kalmadı, tarihe gömdünüz, suların altına gömdünüz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Karaismailoğlu, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay tarafından “Tarih katili!” tepkisiyle karşılaştı.

Yollar, köprüler, barajlarla övünen Karaismailoğlu’na muhalefet milletvekilleri, “Masal anlatma, masal”, “Vatandaş kaç paraya geçecek?”, “Vatandaş giremedikten sonra ne anlamı var”, “Evine süt alamayan vatandaş nasıl geçecek, onu söyle?” sözlerini sarf etti.  AKP’li Bakan konuşması ardından getirdiği dövizleri kürsüde bırakmasına CHP Milletvekili Mahmut Tanal, “Sayın Bakan topla topla” diyerek, tepki gösterdi.

Bakan’ın bıraktığı evrakları toplayan görevlilere CHP’li milletvekilleri “Dur kardeşim, sen alma! Sen toplama! Alma!” sözlerine karşılık Meclis Başkanvekili Haydar Akar, “Al, al. Topla topla” dedi.

Bakan’a tepkisini sürdüren Tanal, “Haddini bil! Bu kibirliliğinizden biteceksiniz kibirliliğinizden. Bu kadar kibirli olma! Ayıp ya, böyle kibirli adam mı olur!” ifadelerini kaydetti.

‘HESABINIZI DÜRECEKLER’

AKP’li Süleyman Karaman’ın “Herkese bir köprü düşüyor, daha ne istiyorsunuz” sözlerine CHP’li Ulaş Karasu, “Vatandaşı nasıl soyduğunuzu görün”, HDP’li Mahmut Toğrul da “Oyun sanıyorlar vatandaşı, hesabınızı dürecekler” diye karşılık verdi.

‘ASGARİ ÜCRETLİ NASIL GEÇECEK?’

Bakanın konuşması ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Dolarla verdiğiniz ihalelerin yükünü bu millete yükledikten sonra bir Ulaştırma Bakanı Türkiye Büyük Millet Meclisinde yüzü kızarmadan ‘Cebimizden 5 kuruş çıkmadan bu ihaleleri bitiriyoruz’u nasıl söylüyor? Sadece Sakarya’dan İzmir’e gidiş geliş 860 TL. 860 TL asgari ücretin yarısıdır. Ulaştırma Bakanı aldığı milyarlarca liradan sonra asgari ücretle hangi vatandaşların oradan geçmesini bekliyor” dedi.

‘ÇİFT MAAŞLILAR ELBETTE GEÇER’

Çift maaşlı bürokratları sayan Özkoç, “Ben şimdi Ulaştırma Bakanına soruyorum: TÜRK TELEKOM’da Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, Yönetim Kurulu üyesi, vatandaşın böyle bir ek geliri yok. Yiğit Bulut Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, vatandaşın böyle yan geliri yok. Selim Dursun Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, vatandaşın dört tane maaşı yok. Nureddin Nebati ilk defa bir Bakan, TÜRK TELEKOM’da ilk defa bir Bakan çift maaş alıyor, vatandaşın böyle bir parası yok. Senin o ürettiğin, söylediğin yerlerden 83 milyon değil, senin bir avuç 5’li çeten geçiyor ama sen onları da yalan söylüyorsun” diye belirtti.

‘DEVLET YAPMAK ZORUNDA OLDUĞUNDAN BU KADAR ÖVÜNMEZ’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da, “Bir devlet otonom yatırımlar yapar ve devlet yapmış olduğu, yapmak zorunda olduğu yatırımlardan elbette ki kendisine bir pay çıkarılmasını ister ve bekler ama bu kadar övünmeye gerek yok. Şimdi bakın, oradan bana el sallayacağınıza bakın. Ya, ne eleştiriye tahammülünüz var, ne övülmeye tahammülünüz var. O elinde pankart varsa, Zafer Havaalanını göstersene, üzerinde konuşacağım” şeklinde konuştu.

‘HANGİ AHLAKA SIĞIYOR’

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un sözlerini hatırlatan Dervişoğlu, “Genel Başkan Vekilinizin devletten aldığı krediyi ahlaksızlık olarak tarif etmesinin üzerine -yani dolarla iş yapmanın ahlaksızlığına işaret eder bu- kamu-özel iş birliği projelerinin dolara endekslenmesi hangi ahlakla bağdaşıyor, öncelikle onun cevaplanmasını istiyorum. Osmangazi Köprüsü, Sayın Bakanımdan size miras kalan pankartı kaldırırsanız üzerinde konuşacağım; kimde Osmangazi Köprüsü? Gelirlerin hesabında, köprü geçişleri için 35 dolar, kilometre başına yol geçişleri için 5 dolar. Gerçekleşen IMF projeksiyonları dikkate alındığında 2035 yılında köprü geçişi kapsamında ödeme 62 dolara, kilometre başına yol ödemeleriyse 8,9 dolara kadar yükselecektir. Osman Gazi Köprüsü’nün toplam maliyeti; yatırım gideri, finansman gideri, ağır bakım onarım giderleri, işletme giderleri toplamı 2,3 milyar dolardır. Bunun karşılığında garanti edilen gelir ise 13 milyar dolardır. Bu işletme süresince 2,3 milyar dolar maliyet karşısında 13 milyar dolar gelir garantisi hangi ahlakı temsil eder?” diye sordu.

OLUÇ: TARTIŞILAN KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ PROJELERİ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı hizmetleri tartışmadıklarını belirtti. Oluç, “Kimse size ‘Ya, niye yol yaptınız, niye köprü yaptınız?’ diye bir şey söylemiyor, bunu tartışmıyor. Tartışılan mesele kamu-özel iş birliği projeleridir esas itibarıyla. Bu konunun, ekonomi açısından baktığımızda çok ciddi bir batak yarattığı uzmanlar tarafından çok uzun zamandır tartışılıyor. Siz bu projelerde kendinize yandaş olarak gördüğünüz şirketlere, holdinglere ve uluslararası sermayeye o kadar büyük imkânlar sağlıyorsunuz ki tabii ki bu eleştirileri kabul etmeyeceksiniz. Ve çok açık, yurttaşların geleceğini ekonomik açıdan ipotek altına alan anlaşmalara imza atıyorsunuz ve bu, sizin çıkarınıza olan bir şey; eleştiri budur, bunu görün” dedi.

Genel Kurul’da bütçeler AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version