Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Haiti Cumhurbaşkanı Moïse suikasti: Uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı kişiler listesi hazırlamış

Haiti Cumhurbaşkanı Moïse suikasti: Uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı kişiler listesi hazırlamış


The New York Times gazetesinin 12 Aralık Pazar günü yayımladığı özel haberinde 7 Temmuz’da evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse’in öldürülmeden önce uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı siyasetçi ve iş insanlarının bir listesini hazırladığı ve bu listeyi ABD ile paylaşma niyeti bulunduğu belirtildi.

Gazeteden Marie Abi-Habib, iddialara göre aralarında emekli Kolombiya ordusu mensuplarının da bulunduğu 28 yabancı paralı asker tarafından planlanan suikast sonucunda öldürülen Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse’in suikasti hakkında detaylı bir haber hazırladı.

Haberde Moïse‘nin görev süresinin son yedi ayı, suikastçıların hedefi ve suikasttan sonra yaşananlar ile ilgili geniş bilgiler yer aldı.  

NYT’nin dört Haitili danışman ve devlet görevlisinden aktardığına göre Moïse, Haiti’deki uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı güçlü politikacılar ve iş insanlarını da kapsayan bir liste hazırlıyor ve dosyayı ABD’ye teslim etme niyetini taşıyordu.

Listenin kendisini iktidara taşıyan güç odakları da dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşılmaması için çok yakın çevresine de tembihte bulunmuştu.

Haberde daha önce ABD’nin Haiti Özel Temsilcisi olarak da görev alan Daniel Foote‘un da yorumlarına yer verildi. Foote, “Uyuşturucu ve silah kaçakçılığının (Moïse’in) ölümünde rol oynamadığını düşünmek aptallık olurdu. Haiti’nin siyasetini veya ekonomisini anlayan herkes bunu da anlar” dedi.

Moïse tarafından listeyi hazırlamakla görevlendirilen iki danışman, NYT’ye konuştu. Danışmanlardan biri, listede yer alan önemli kişilerden biri Kiko lakaplı iş insanı Charles Saint-Rémy olduğunu söyledi. Haiti’deki uyuşturucu ticaretinde önemli bir rol oynadığı iddia edilen Charles Saint-Rémy, ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi tarafından da aranıyor.

SUİKASTIN DETAYLARI

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, 7 Temmuz’da bir grup kimliği belirsiz saldırgan tarafından gece yarısı vurularak öldürülmüştü. Devlet başkanının eşi Martine Moise ise saldırıdan yaralı kurtulmuş ve tedavisine bir süre hastanede devam edilmişti.

Vurulduğu yerde ölü taklidi yapan Martine Moïse, NYT’nin suikasttan hemen sonraki ilk röportajında saldırganların odada bulunan dosyaların arasında bir şey aradıklarını ve saldırganların “İşte bu kadar” dedikten sonra evden çıktıklarını aktarmıştı.

HAİTİ’DE SİYASİ EKONOMİK DURUM

Dünya Bankası verilerine göre Haiti’de 2020 yılında kişi başına düşen milli gelir bin 176 dolar. Haiti, Economist Intelligence Unit’in Demokrasi İndeksi’nde de 167 ülke arasında 106. sırada.

Yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu Karayip ülkesinin uyuşturucu kaçakçılığının en önemli rotası haline gelmiş olabileceği belirtiliyor. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version