Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransız mahkemesi, eksik mal beyanında bulunan bakan yardımcısı Alain Griset’yi suçlu buldu, Griset istifa etti

Fransız mahkemesi, eksik mal beyanında bulunan bakan yardımcısı Alain Griset’yi suçlu buldu, Griset istifa etti


(FILES) In this file photo taken on September 15, 2020 French Minister Delegate for Small and Medium-sized Enterprises Alain Griset, addressing a session of questions to the government, at the National Assembly in Paris. Alain Griset will appear in court on December 8, 2021 for failing to declare part of his assets. (Photo by MARTIN BUREAU / AFP)

Temmuz 2020’den beri Jean Castex hükümetinde Küçük ve orta büyüklükteki şirketlerden sorumlu bakan yardımcısı olarak görev yapan Alain Griset, görevine baslarken yapmış olduğu mal beyanını eksik ve yanlış bir şekilde yaptığı gerekçesiyle Paris 11.Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

Mahkemede avukatı tarafından temsil edilen Griset, 3 ay hapis ve 3 yıl kamu görevinden men cezasına mahkum edildi. Mahkeme, Griset’nin cezasını daha sonra uygulanmak üzere erteledi. Ancak Bakan yardımcısı kararın ardından istifasını açıkladı. Başbakan Castex ve Cumhurbaşkanı Macron, Bakan yardımcısının istifasını sorumluluk sahibi bir davranış olarak niteledi.

Kamusal Hayatin Şeffaflığı Yüksek Otoritesi (HATPV) yaptığı araştırmalarda Griset’nin Française des jeux ve Natifix gibi çeşitli şirketlerdeki 41 bin Avro değerindeki hisselerini ve sahip olduğu 171 bin Avroluk bir hisse senedi tasarruf planını (PEA) bildirmediğini belirledi. 171 bin Avronun 130 bin Avrosunun Griset’nin 1991’den beri başkanlığını yaptığı meslekler arası bir organizasyon olan Kuzey’deki Ulusal El Sanatları, Ticaret ve Hizmetler Konfederasyonu’na (Cnams) ait olduğu belirtildi. Griset bu miktarı Yüksek Otorite’ye bildirmek yerine Cnams’a geri ödemeye çalıştı.

Mahkeme tüm bunları değerlendirerek Griset’nin sahip olduklarını HATVP’den “kasıtlı olarak” gizlemekten suçlu buldu. Griset’nin avukatı ise karara itiraz edeceklerini belirtirken, Cnams’in parasının asla Griset’nin mülkiyetinde olmadığını, parayı geri verdiğini söyledi. Ancak, mahkeme Cnams’in tüzel bir kişilik olarak hisse senedi tasarruf planı açma hakkı olmadığını ve bu hakkın sadece gerçek kişilere ait olduğunu belirtti. Griset tarafı ise bu konuda banka görevlileri tarafından bilgilendirilmediklerini ve yanlış yönlendirildiklerini ileri surdu.

Mahkeme, Griset’ye bakanlara ve seçilmiş yetkililere dayatılan şeffaflık yükümlülüğüne ilişkin Ekim 2013 yasasını ihlal ettiğini hatırlattı ve bakan yardımcısını suçlu buldu. Griset’nin yerine Jean-Baptiste Lemoyne atandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version