Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Financial Times: Türk Lirası gençleri beyin göçüne zorluyor

Financial Times: Türk Lirası gençleri beyin göçüne zorluyor


Küresel şirketler ve çalışanlar yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına uyum sağladıkça Türkiye’de gençlerin uzaktan çalışma sistemiyle birlikte yurt dışındaki fırsatları değerlendirdiğini belirten Financial Times (FT) gazetesi söz konusu eğilimin firmalar cenahında farklı problemlere yol açtığını kaydetti.
Koronavirüs salgını ile birlikte Türkiye’deki teknoloji sektörünün uzaktan çalışma sistemine uyum sağladığını belirten FT, ekonomik sıkıntılarla birleşen sanal beyin göçünün arttığına değindi.
“TÜRK FİRMASINDA ÇALIŞMAK HAYAL”

ABD’li bir firmada çalışan Batıkan Erdoğan, FT’ye verdiği mülakatta, “Berlin’de yaşayıp euro harcamaktansa dolar kazanıp Türk Lirası harcamak bana daha cazip geliyor.” dedi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, iş dünyasının bu durumdan oldukça mutsuz olduğunu söyleyerek, “Ülkedeki işsiz gençler için iyi, ancak nitelikli gençlere ihtiyaç duyan ve maaşlarını ödeyemeyen reel sektör için çok kötü.” diye konuştu.
Maaşını döviz olarak almasına rağmen Türkiye’deki enflasyon sebebiyle satın alma gücünün aynı seviyede kaldığını belirten Batıkan Erdoğan, bir Türk firmasında çalışmayı artık hayal bile edemediğinden bahsetti.
ABD’deki Silikon Vadisi’nde bulunan işe alım platformu HackerRank’ten bir yetkili, salgının mühendislik ekiplerinin oluşturulma şeklini tamamen değiştirdiğini belirterek, “Şirketler 25 kilometrelik yarıçaptan daha ötesindeki yetenekleri elde etmenin ne demek olduğunu anladı ve bundan geri adım atmayacak.” ifadelerini kullandı.
Financial Times, “Türkiye’deki muhalefet partileri, son on yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha otoriter hâle gelmesi sebebiyle bir beyin göçünün yaşandığını söylüyor.” ifadelerini kullandı.
100 GENÇTEN 64’Ü TÜRKİYE’DEN KALICI OLARAK AYRILMAK İSTİYOR
Analizde yer alan MAK araştırma şirketinin 18-29 yaş arasındaki gençler arasında yaptığı ankette, 100 gençten 64’ünün Türkiye’den kalıcı olarak ayrılarak yurt dışında ikamet etmek istedikleri kaydedildi.

Serbest Görüş:
dDEM’de dolar, euro ve altın ne kadar düşecek?
dSistem arıza yaptı, MoneyGram euroyu 19,62 TL’den bozdu
dÇarpıcı DEM iddiası: Bir taşla beş kuş vuracağız

 
FT’ye konuşan Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamali, uluslararası bir şirketin Doğu Avrupalı bir genci işe almak için ayda 5 bin ya da 6 bin euro ödeyeceğini, fakat Türkiye’den bir yazılım mühendisi için bu tutarın 2 bin 500 euro olabileceğini vurguladı.
Mali açıdan uluslararası şirketler için oldukça uygun olduğunu dile getiren Kamali, “Günün sonunda yazılım geliştiricileri kazanıyor, bu yüzden gurur duyuyorum. Ancak Türkiye’nin firmaları acı çekiyor.” ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version