Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eski çalışanı Senato’da Facebook’a karşı: Demokrasileri zayıflatıyor, çocukları anoreksiye sürüklüyor

Serbestiyet


ABD Senatosunun tüketici koruma, ürün güvenliği ve veri güvenliği alt komitesi ile yapılan duruşmada Haugen ilk kez kamuoyu önüne çıktı.

Haugen Pazar akşamı, Wall Street Journal’a sızdırılan binlerce sayfalık şirket araştırmasının kaynağı olarak kendini ifşa etmişti.

Belgelerden elde edilen bilgiler, Facebook’un özellikle çocukların ve gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi konusunda yeni bir endişeye yol açtı. Haugen ifadesinde, Facebook’taki deneyimini ve şirketin kanunlarla nasıl düzenlenebileceğine dair vizyonunu halka açık bir şekilde paylaştı:

“Facebook’ta yapılan birçok dahili araştırmada, Facebook’un ergenler, gençler ve çocuklar üzerinde ciddi anlamda negatif bir etkisi olduğu görüldü.”

“Bugün buradayım çünkü Facebook’un ürünlerinin çocuklara zarar verdiğine, bölünmeyi körüklediğine ve demokrasimizi zayıflattığına inanıyorum. Şirketin üst yönetimi Facebook’u nasıl daha güvenli hale getireceğini biliyor ancak astronomik kârlarını insanların önüne koyduğu için gerekli değişiklikleri yapmıyor.”

“Facebook, öne çıkarma algoritmalarında, çocukları “sağlıklı tarifler” gibi masum içeriklerden çok kısa sürede anoreksiyi teşvik eden içeriklere yönlendirdiğini biliyor”

Haugen dün CBS’te yayınlanan “60 Dakika” programında verdiği röportajda, “Facebook’un yaptığı pek çok şey yasa dışı değil çünkü politikacıların buna yönelik düzenlemeler oluşturmak için ihtiyaç duyacağı bilgileri sakladılar” demişti.

Haugen, Senato milletvekillerini, teknoloji devlerinin zararlı içeriği çoğaltırlarsa “serbest geçiş” almamaları gerektiğini savunarak, dijital platformları içerik davalarından koruyan yasayı elden geçirmeye çağırdı.

Haugen, Senato duruşmasında, “Algoritmaları üzerinde yüzde yüz kontrolleri var ve Facebook, büyümeyi, yayılmayı ve etkileşimi kamu güvenliğine tercih etmesinin bedelini ödemeli” dedi.

Haugen ayrıca, endüstriyi denetlemek için federal hükümette “özel bir gözetim organı” oluşturulma önerisini gündeme getirdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version