Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emeklilere yapılacak zammı resmi kurumlar değil Sabah gazetesi duyurdu

Emeklilere yapılacak zammı resmi kurumlar değil Sabah gazetesi duyurdu


2022 yılı için açıklanan asgari ücret zammının ardından sıra emekli maaşlarına geldi. Geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin maaşı, enflasyondaki büyük artış nedeniyle adeta eridi. 

Memur emeklilerinin dışında 8 milyon 480 bin işçi, 2 milyon 708 bin de esnaf ve çiftçi olmak üzere toplam 11 milyon 188 bin emekli daha aylık alıyor.

ORTALAMA EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETİN YARISI

DİSK’in açıklamasına göre, Sosyal Sigortalar (4A) emeklilerinin ortalama maaşı 2 bin 206 lira. Bağ-Kur (4C) emeklileri ise ortalama olarak bin 684 lira emekli maaşı alıyor. Emekli Sandığı’ndan (4C) emekli olanların eline ise ayda ortalama 2 bin 735 lira geçiyor.

İktidarın yayın organlarından Sabah gazetesi, emekli maaşları için üzerinde çalışılan iki ayrı formül olduğunu yazdı. Buna göre, emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40’lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde. 

Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNE DAHA YÜKSEK ORANDA ZAM PLANI

İkinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine “enflasyon+yüzde 25” zam şeklinde. Bu da yüzde 40’lar civarında bir ücret artışına denk geliyor.

2022 yılının Ocak ayında verilecek zam oranı ise Haziran ile Aralık ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon oranı kadar olacak. 

Haziran-Kasım dönemi için aylık enflasyon oranı ise yüzde 10.48 olarak belirlenmişti. Aralık enflasyonu açıklandığı zaman SSK ve Bağ-Kur emekli zammı da kesinleşmiş olacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version